V krajinách Európskej únie je v súčasnosti asi 22 miliónov detí, ktoré majú problémy s nadváhou a ďalších vyše 5 miliónov detí trpí obezitou. Do roku 2010 sa podľa odhadov počet obéznych detí zvýši o 1,3 milióna. Nadváha, obezita a choroby spojené so stravovaním začínajú v Európe dosahovať rozmery epidémie. Pod nelichotivé čísla sa podpisuje najmä nesprávne stravovanie, z ktorých vystupuje do popredia nadmerná konzumácia mastných, sladkých a príliš slaných výrobkov, žiaľ, často na úkor zdraviu prospešného ovocia a zeleniny. Svoju daň prináša aj neúmerné vysedávanie pred televízorom a počítačom.Uvedomujúc si, že nezdravý základ položený v ranom detstve generuje v dospelosti rôzne ochorenia (kardiovaskulárne, metabolické, onkologické a iné ochorenia), Európsky parlament žiadal ešte v roku 2007 o zavedenie programu zameraného na distribúciu ovocia a zeleniny v školách s cieľom zmeniť stravovacie návyky Európanov už od útleho veku.
Vždy je čas začať so zmenou výživy, nikdy nie je neskoro. Aj malé zmeny môžu priniesť priaznivý efekt pre zdravie človeka. Z ostatného rokovania EP (17. - 20. 11. 2008) vyplýva, že v rámci postupu konzultácie bude hlasovať o návrhu nariadenia na posilnenie európskeho programu zameraného na zvýšenie distribúcie ovocia a zeleniny do škôl. Cieľom je viesť deti už od útleho veku k zdravým stravovacím návykom, a tým bojovať proti obezite. Na presadenie uvedenej iniciatívy poslanci žiadajú vyčleniť adekvátne množstvo finančných prostriedkov, a to vo výške 500 miliónov eur. Sumu vo výške 90 miliónov eur, ktorú navrhla vyčleniť na školský rok 2009/2010 Európska komisia, považujú za nedostatočnú. Podľa ich prepočtu by sa z uvedenej sumy mohol zakúpiť iba jeden kus ovocia týždenne pre deti od 6 do 10 rokov po dobu 30 týždňov. Navyše, podľa ich názoru, by sa program nemal týkať iba detí vo veku od 6 do 10 rokov, ale mal by sa rozšíriť aj na predškolské zariadenia.
Poslanci žiadajú aj spresnenie produktov, ktorých sa program bude týkať. Prioritu by malo dostať čerstvé ovocie od európskych producentov, keďže spracované ovocie podľa ich názoru stráca svoje pôvodné nutričné vlastnosti. V ich stanovisku sa uvádza: „Ovocie a zelenina budú okrem toho podliehať prísnym kritériám kvality a prednosť by mali mať sezónne a miestne produkty. Tieto produkty by mala vyberať Európska komisia spolu s členskými štátmi podľa ich prínosu pre ľudské zdravie.“ V rámci navrhovaného potravinového programu, ktorý by mal zároveň dopĺňať ďalšie prebiehajúce programy a iniciatívy, žiadajú, aby distribúcia ovocia a zeleniny do škôl bola spojená aj s poradenstvom v oblasti hygieny, stravovania a biopotravín. Takisto navrhli, aby nevyčerpané prostriedky z jedného členského štátu sa mohli preniesť a použiť v iných členských štátoch.
Autor článku: Viola Tóthová