Európska komisia potvrdila dnes prítomnosť dioxínu podobnej látky v írskych mäsových produktoch. Príčinou je znečistenie zvieracej stravy, dodávanej 47 farmám v Írskej republike a deviatim farmám v Severnom Írsku, polychlórovaným bifenylom (PCB). Podľa írskych zdrojov sa znečistené mäso našlo už v Belgicku, Francúzsku a Holandsku. V Nemecku zodpovedné úrady naďalej skúmajú, či - a ak áno, v akom rozsahu - sa takéto mäso prípadne dostalo do krajiny. Konzumácia väčšieho množstva dioxínu príbuzných polychlórovaných bifenylov môže spôsobiť akútne zdravotné problémy vrátane poškodenia pečene, obličiek a pankreasu alebo oslabenia imunitného systému. Táto látka je v mnohých štátoch sveta, včítane Írskej republiky, už dlhší čas na zozname zakázaných položiek.
Napriek tomu írske zdravotnícke orgány upokojujú verejnosť. Nikto, kto konzumoval bravčovinu, nemusí vyhľadať lekára, pretože dioxínom podobný PCB ohrozuje zdravie ľudí iba pri dlhodobom konzumovaní. V danom prípade tomu tak nie je. Írsky splnomocnenec pre zdravotníctvo Tony Holohan však vyzval obyvateľov svoje krajiny, aby preventívne zničili všetky mäsové výrobky a surové mäso; z predajní sa musia stiahnuť dokonca aj šunkové pizze, ktoré nebude možné podávať ani v reštauráciách. Chov ošípaných v Írskej republike predstavuje so 7000 pracovnými miestami významnú zložku tamojšieho poľnohospodárskeho sektoru. Prevádzku výrobcu kontaminovanej zvieracej stravy už odstavili, avšak k likvidácii zvierat zatiaľ nedošlo.
Napriek tomu sa očakávajú drastické dopady na írsku ekonomiku. Premiér Brian Cowen zvolal preto už počas víkendu krízové zasadanie svojho kabinetu. Z celkového vývozu bravčového mäsa z Írskej republiky, ktorý experti odhadujú na asi 113.000 ton, smerovalo vlani takmer 50 percent do Severného Írska a zvyšných oblastí Veľkej Británie. Medzi ďalších importérov z Írska patria popri Nemecku aj Francúzsko, Taliansko, Čína, Rusko a niektoré východoeurópske štáty.
Autor článku: TASR