Stravovacie návyky Slovákov charakterizuje nadmerný energetický príjem a vysoký príjem tukov, ktorý presahuje priemerné odporúčané výživové dávky o približne 40 percent. Problematická je aj nevyváženosť podielu základných živín, nadmerná konzumácia cukru, živočíšnych výrobkov, napríklad vajec či bravčového mäsa. Súčasne je naša strava veľmi bohatá na kuchynskú soľ, ktorej spotrebujeme dvojnásobne viac, než sa odporúča. Ako sa ďalej uvádza v návrhu programu ozdravenia výživy obyvateľov, v jedle nám, naopak, chýbajú vitamíny B2 a C, minerály ako vápnik a stopové prvky, napríklad železo.
Spotreba mäsa na Slovensku neprevyšuje spotrebu mäsa v krajinách EÚ, ale jej štruktúra nevyhovuje zásadám správnej výživy. Ako konštatuje ministerstvo zdravotníctva, zvyšovanie cien spôsobuje nižšiu spotrebu hovädzieho mäsa. Konzumácia hydinového má u nás vzrastajúci trend. "Napriek tomu, že hydina je v jedálnom lístku sledovaných vekových kategórií pomerne dobre zastúpená, konzumácia bravčového mäsa by mala byť menšia," píše sa v materiáli. Neuspokojivá je spotreba rýb. Podľa posledného prieskumu zdravotného uvedomenia a správania sa obyvateľov SR, je konzumácia rýb a výrobkov z nich veľmi nízka.
Nedostatočná je tiež spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny. Klesajúci a kritický trend je v spotrebe mlieka, ktorý sa prejavuje v nedostatočnom krytí spotreby vápnika, upozorňuje rezort. Súčasná spotreba vykazuje podľa Ministerstva zdravotníctva SR deficit 80 kilogramov na jedného obyvateľa ročne. Mlieko je pomerne obľúbené u všetkých vekových kategórií, avšak spotreba syrov je najnižšia u seniorov starších ako 65 rokov. "Značnú úlohu tu zohráva i vysoká cena týchto výrobkov," pripomína ministerstvo. Analýza spotreby potravín podľa Štatistického úradu SR od roku 1990 ukazuje, že stravovacie zvyklosti obyvateľstva stále nezodpovedajú zdravotným odporúčaniam. "Aj keď sa trend spotreby potravín od roku 1990 zmenil aj v súvislosti so zmenou životného štýlu, výživa mnohých skupín obyvateľstva je stále energeticky nadmerná a nutrične nevyvážená," konštatuje v materiáli rezort zdravotníctva. Podľa európskej platformy pre výživu, obyvatelia Európskej únie sa čoraz menej hýbu a konzumujú potraviny bohaté na energiu, s množstvom nadbytočných kalórií vo forme tuku, cukru a soli, čoho dôsledkom je zvýšenie počtu osôb s nadváhou a obezitou.
A tie trápia asi dve tretiny dospelých Slovákov, čo predstavuje asi dva milióny ľudí. Nadváhou v súčasnosti trpí na Slovensku viac ako 12 percent detí a takmer sedem percent z nich je obéznych. V rámci štátov OECD sa Slovensko umiestnilo na siedmom mieste v rebríčku obéznych ľudí za krajinami ako USA, Veľká Británia, Austrália a Mexiko. Obezita pritom so sebou prináša zvýšené riziko vzniku cukrovky, kardiovaskulárneho ochorenia, skrátenie dĺžky života, zníženú pohyblivosť, ako aj nižšiu kvalitu života.
Autor článku: TASR