Briti konzumujú o 20 percent viac nasýtených tukov, než by mali, uviedla dnes britská Agentúra pre potravinové štandardy (Food Standards Agency - FSA) pri príležitosti spustenia kampane za zdravšie stravovanie. V štyridsaťsekundovej televíznej kampani vylejú nádobu plnú nasýtených tukov do kuchynskej výlevky, tuk odtok zalepí a zablokuje odpadové potrubie. "Ľudia tvrdia, že vedia, že nasýtené tuky sú zdraviu škodlivé, nespájajú si ich však automaticky so srdcovocievnymi ochoreniami," citovala výkonného riaditeľa FSA Tima Smitha agentúra Reuters.
"Je dôležité, aby na túto súvislosť pamätali, pretože srdcovocievne choroby sú v Británii najčastejšou príčinou smrti. Zomiera na ne jeden z troch ľudí," dodal Smith. FSA odporúča Britom, aby namiesto vyprážania jedlo grilovali, zbavovali mäso mastných častí, prešli na nízkotučné produkty a namiesto masla používali rastlinné tuky. Konzumácia veľkého množstva nasýtených tukov môže viesť k zvýšenej hladine cholesterolu v krvi, väčšiemu riziku srdcovocievnych chorôb, infarktu myokardu, angíne pectoris či mozgovej porážke. Zníženie príjmu týchto tukov by podľa FSA mohlo zabrániť až 3500 predčasným úmrtiam ročne a ušetriť britskému hospodárstvu viac ako miliardu libier (viac ako 1,14 miliardy eur) ročne na zdravotníckych nákladoch. Prieskum uskutočnený FSA ukázal, že iba 29 percent Britov odstraňuje mastnú kožu z hydiny, iba 24 percent z nich odkrajuje mastné časti mäsa a menej ako polovica respondentov (43 percent) namiesto vyprážania jedlo griluje.
Autor článku: TASR