Pracovníci Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice majú od dnes možnosť výberu z troch hlavných jedál vydávaných v jedálňach na Rastislavovej ulici a Triede SNP. K mäsitému a bezmäsitému jedlu totiž pribudne čerstvý šalát. Zamestnanci sa môžu tešiť na zeleninové a ovocné misy na rôzne spôsoby – kolektív asistentiek výživy pripravil pre svojich kolegov viac ako 40 druhov receptov.
„Zelenina a ovocie, ktoré obsahujú množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov nevyhnutných pre ľudské zdravie je neodmysliteľnou súčasťou zdravej výživy. Obsahujú aj vlákniny a tie priaznivo ovplyvňujú reguláciu metabolizmu cukrov a tukov a chránia pred vznikom rakoviny hrubého čreva,“ hovorí primár oddelenia liečebnej výživy FN L. Pasteura Košice MUDr. Miroslav Paľko, podľa ktorého by mala zelenina a ovocie pre svoje zloženie a široké použitie zastávať popredné miesto v správnej výžive. Denne by sme mali podľa odporúčaní skonzumovať päť porcií ovocia či zeleniny.
„Preto v našich jedálňach podľa požiadaviek zdravej výživy, ako aj požiadaviek našich stravníkov začíname podávať ako tretie jedlo širokú ponuku zeleninovo-ovocných šalátov. Aby sa tieto stali pochúťkou pre našich stravníkov, kolektív pracovníkov oboch jedální bude dbať na ich správnu prípravu. Zelenina a ovocie,z ktorej sa jedlá pripravujú, budú mať svieži vzhľad, príjemnú vôňu a peknú farbu. Veríme, že túto zmenu naši stravníci privítajú,“ zdôraznil MUDr. Miroslav Paľko.
Autor článku: TASR