Veľkonočné sviatky sú v našich zemepisných šírkach charakteristické nadmerným konzumovaním jedla a alkoholu. Odborníci však radia jesť a piť s mierou nielen kvôli prevencii pred tráviacimi ťažkosťami a alkoholovému „prebratiu, ale aj nadváhe. Podľa vedúceho lekára Centra preventívnej a športovej medicíny Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice prof. MUDr. Daniel Pellu, PhD., ktorý sa vo svojej praxi stretáva aj s prípadmi nadváhy a s ňou súvisiacimi ochoreniami, treba na zdravú výživu myslieť aj počas sviatkov.
„Pre obezitu sú kľúčové hlavne tri faktory – energetický nadbytok, nízky výdaj energie (nedostatok pohybu) a nesprávne zloženie potravy. To všetko je počas sviatkov pre mnohých bežnou realitou. Neostáva nám iné, len opakovať známe rady – jedzte s mierou čo do kvantity i kvality (to znamená preferovať ľahko stráviteľné jedlá, biele mäso a dostatok vlákniny, čerstvého ovocia a zeleniny) a nezabúdajte na pohyb, najlepšie na čerstvom vzduchu,“ hovorí prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., podľa ktorého treba dať prednosť hydine a rybám pred takzvaným červeným mäsom a uprednostniť radšej tvaroh, ovocie a čokoládu s vysokým obsahom kakaa pred presladenými krémovými koláčmi s margarínom.
Niekoľko rád, ako si nepokaziť stravou Veľkonočné sviatky:
-
jedzte s mierou – to platí pre nielen pre kvantitu ale i zloženie pokrmov a spôsob ich úpravy
-
konzumujte veľa vlákniny, ktorá napomáha vyprázdňovaniu – prirodzenej forme sa nachádza v celozrnom pečive, ale vhodné sú i špeciálne prípravky
-
doprajte si niekoľkokrát počas celého dňa dostatok čerstvej zeleniny a ovocia
-
preferujte víno pred tvrdým alkoholom
-
pokiaľ ste to s jedlom prehnali, doprajte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru
-
pite veľa tekutín, hlavne vodu, minerálky a bylinné čaje (sýtené nápoje obsahujú veľa cukru)
Autor článku: TASR