Informácie, koľko vajíčok by mal človek jesť, či sú pre neho zdravé, alebo škodlivé sa na základe rôznych výskumov menili. "Zažili sme éry 'jedno vajce denne', potom 'žiadne vajce', obe už máme za sebou. V súčasnosti sme vajíčka akoby rehabilitovali. Aj keď je v žĺtku prítomný cholesterol, ktorý sa snažíme redukovať, je v ňom prítomný aj lecitín, fosfolipid, ktorý je ochranným faktorom," uviedla pre TASR Alžbeta Béderová z Poradne zdravej výživy.
Vajcia obsahujú plnohodnotné bielkoviny, nerastné látky - vápnik, fosfor, železo, síra a vitamíny. Popri vitamínoch skupiny B najmä vitamín A, E, D a K a spomínaný lecitín. "Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je odporúčaná denná dávka cholesterolu 300 mg a vajce ho obsahuje 270 mg," vysvetlila Béderová. Moderné trendy vo výžive podľa nej odporúčajú 2 až 3 vajcia týždenne, ale ide o vajíčka prítomné vo všetkých potravinách, ktoré zjeme. "Neznamená to, že každý týždeň si urobíme praženicu z troch vajec," upozornila.
Pri vajíčkach nezáleží na spôsobe prípravy, pretože živiny sú v nich prítomné vo všetkých formách – nutrienty sú rovnako zastúpené v omelete, praženici alebo v jednotlivých potravinách. "Pre hrozbu salmonelózy sa neodporúča konzumovať vajíčka na mäkko. Aj preto je dnes zakázaná konzumácia jedál, do ktorých sa pridávajú surové vajcia v rámci spoločného stravovania," spresnila odborníčka. Béderová dodala, že škrupina vajíčka môže byť rôznym spôsobom znečistená alebo kontaminovaná a treba dbať na to, aby sa pri manipulácii s ním nedostala do pokrmov, pretože napr. zdroje salmonely sa nachádzajú na škrupine alebo pod ňou. "Zásadou je, že by sa malo vajíčko umyť, ale neviem, či to niekto robí," konštatovala.
Vajcia by sme mali kupovať označené, skladovať vo vyhovujúcich podmienkach a v chladničke neskladovať viac ako dva týždne. Čerstvosť vajec môžeme vyskúšať ponorením do vody. Čerstvé vajce klesne na dno, staršie sa vo vode vznáša, alebo vypláva na povrch. Počas veľkonočných sviatkov je v zložení stravy vajec oveľa viac. "Každý z nás si musí výživu monitorovať sám, ale pri zdravom spôsobe života občasné vybočenie zo stereotypu telu neuškodí," zhodnotila. Takéto sviatky prinášajú so sebou z pohľadu odborníkov vždy určité negatíva, ale pokiaľ je to len raz - dvakrát do roka, nič sa nestane. Zdravý organizmus si s tým vie dať rady. "Aj majonézový šalát sa dá pripraviť diétnejšie, ak miesto smotany použijeme nízkotučnú smotanu alebo jogurt, chuť šalátu bude rovnaká, ale kalórií a cholesterolu v ňom bude podstatne menej," odporučila Béderová.
Autor článku: TASR