Ponúkame niekoľko faktov, ako sa šíri prasacia chrípka medzi ľuďmi. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters na základe údajov z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).
Vírusy prasacej chrípky zvyčajne spôsobujú ochorenie u ošípaných, nie u ľudí. Väčšina prípadov sa však objaví vtedy, ak ľudia prichádzajú do kontaktu s nakazenými ošípanými alebo infikovanými predmetmi, ktoré sú premiestňované medzi ľuďmi a prasatami.
Ošípané môžu dostať ľudskú a vtáčiu chrípku. Keď sa chrípkovými vírusmi odlišných druhov nakazia prasce, môžu sa v prasati zmiešať a vznikne nový, zmiešaný vírus.
Ošípané môžu preniesť zmutovaný vírus späť na človeka. Potom sa prenáša medzi ľuďmi. Prenos medzi nimi prebieha podľa názorov vedcov rovnako ako pri sezónnej chrípke - dotykom s niečím, čo je infikované chrípkovými vírusmi, a následným dotknutím úst či nosa. K prenose dochádza aj kašľaním a kýchaním. Jedným z najúčinnejších opatrení na ochranu je pravidelné umývanie rúk.
Príznaky prasacej chrípky u ľudí sú podobné ako príznaky sezónnej chrípky - náhla horúčka, kašeľ, bolesti svalov a veľká únava. Tento nový typ chrípkového ochorenia spôsobuje podľa doterajších informácií aj väčšiu hnačku a dávanie než obyčajná chrípka.
Dostupné sú očkovacie látky, ktoré možno podávať ošípaným na zabránenie prasacej chrípky. Neexistujú žiadne očkovacie látky na ochranu ľudí pred prasacou chrípkou, hoci Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb jednu vakcínu vyvíja. Očkovacia látka proti sezónnej chrípke môže poskytnúť čiastočnú ochranu pred vírusom prasacej chrípky H3N2, ale nie pred vírusmi prasacej chrípky H1N1, aké sa šíria v súčasnosti.
Ľudia nemôžu dostať prasaciu chrípku konzumáciou bravčového mäsa ani bravčových výrobkov. Tepelným spracovaním bravčového mäsa pri teplote od 71 stupňov Celzia sa zabíjajú vírusy prasacej chrípky, ale aj ďalšie baktérie a vírusy.
Autor článku: TASR