Na únavu a vyčerpanosť sa v dnešnej hektickej dobe sťažuje stále viac a viac ľudí. Málokto však vie, že takéto pocity môžu byť aj dôsledkom nevyváženej stravy. "V našom organizme je potrebné, aby bola stále vyrovnaná glykémia. To znamená hladina cukru v krvi. V prípade, že sa stravujeme nepravidelne, napríklad ak neraňajkujeme, po noci je znížená hladina cukru v krvi a vďaka tomu sa jednak cítime unavení, ale hlavne nás prepadáva tzv. vlčí hlad, kedy sme schopní a pripravení zjesť celú chladničku, keď sa k nej dostaneme," uviedla pre TASR Martina Šintálová riaditeľka centra Arcadia Medica.
Prevenciou takýchto stavov je pravidelný príjem potravín. Znamená to, že človek by mal jesť minimálne päťkrát denne. "Každý by mal klásť dôraz na raňajky. Ťažiskom by mal byť obed. Na desiatu a olovrant by sme mali zvoliť niečo ľahšie. Na večeru je ideálne konzumovať zeleninu, nízkotučné mäso či syry," vysvetlila odborníčka.
Dôležité však je, aby mal organizmus vždy dôvod vydávať energiu. "Práve dôvod, prečo sa niektorým ukladajú tukové bunky a niektorí ich spália, súvisí s bazálnym metabolizmom," vysvetlila Šintálová. Bazálny metabolizmus je množstvo energie, ktoré organizmus potrebuje minúť pre základné životné funkcie a pochody v organizme za úplného telesného aj duševného pokoja, bez pohybu a v spánku.
"Je to do značnej miery podmienené geneticky, ale veľký vplyv má na to zloženie nášho tela, pomer svalov a tukov," skonštatovala. Preto napríklad športovci, ktorí majú veľa svalovej hmoty, si môžu dovoliť viac jesť. Ich organizmus lepšie spaľuje, pretože svalová bunka má väčší nárok na energiu, ako je to u bunky tukovej, ktorá naopak má zase minimálne nároky na energiu. "A preto ľudia, ktorí majú veľa tukovej hmoty a málo svalovej, hovoria, že priberajú už z toho, že sa pozrú aj na pohár s vodou. Aj je to skutočne tak, pretože bazálny metabolizmus je tým nízky," dodala.
Pravidelná strava, fyzická aktivita, dobrý bazálny metabolizmus a dobré spaľovanie a energetický výdaj stoja za úspechom ľudí, ktorí problém s nadbytočnými kilami nemajú. Kým za dôvodmi, prečo sa niektorým darí udržiavať primeranú a optimálnu hmotnosť stojí viacero faktorov, energiu a vitalitu zo stravy môže získať každý z nás. V strave by sme mali uprednostniť potraviny s nízkou energetickou hodnotou, ale zároveň obsahujúce potrebné vitamíny, minerálne látky a antioxidanty. Práve tie potrebuje náš organizmus na to, aby bol vitálny a plný energie. "Aby sme nemali únavu, ktorú máme práve po zimných mesiacoch," dodala Šintálová.
Autor článku: TASR