Ľudia by informácie o výžive nemali preceňovať, pretože mnohokrát sú neopodstatnené a chýba im zdravé posúdenie v kontexte s ostatnými faktormi, ktoré na nás v živote pôsobia. Pre TASR to konštatoval Pavel Babál z Ústavu patologickej anatómie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
Teórie o výžive podľa piatich elementov, podľa krvných skupín, teória o prekysličení organizmu alebo výživou proti rakovine treba podľa Babála brať s veľkou rezervou. "Ak niekto tvrdí, že prijímaním nejakej zložky potravy ovplyvňujeme pH organizmu (kyslosť alebo aciditu), jeho tvrdenie je na hranici nezmyslu, pretože náš organizmus pracuje vo veľmi úzko vymedzenom prostredí aj pokiaľ ide o pH," konštatoval odborník.
Doplnil, že potravu môžeme prijímať, akú chceme, regulačné mechanizmy v organizme pH vnútorného prostredia tak či tak udržujú na patričnej úrovni. Teóriu o výžive podľa krvných skupín zaraďuje Babál na úroveň špekulácií, pretože v odbornej medicínskej literatúre doteraz neexistujú žiadne seriózne vedecké práce, ktoré by prinášali relevantné poznatky.
"Naše pozitívne vedomosti o niektorých zložkách potravy, ktoré majú priaznivý účinok na náš organizmus, sa dajú využiť tak, že ich budeme prijímať v rozumných množstvách, vtedy bude účinok pozitívny. Ak budú ale tieto množstvá extrémne, účinok už pozitívny nemusí byť," upozornil. Podľa neho by sa v stravovaní mali ľudia riadiť vlastným úsudkom. Pri konzumácii potravín heslo "všetkého veľa škodí" platí dvojnásobne. "Človek by mal jesť toľko, aby dostal dostatočný prísun energie, aby mohol byť výkonný, ale tento príjem musí byť vyvážený výdajom," zhodnotil. Fyzický pohyb nám pomáha redukovať množstvo kalórií, ktoré v potrave prijímame. Rovnako je jednoznačne preukázané, že fyzická aktivita zvyšuje vychytávanie nepriaznivého tuku z krvi, napr. cholesterolu. Môžeme ňou veľmi pozitívne vplývať na zloženie tukov v krvi. Moment fyzickej aktivity považuje za dôležitý nielen pre zdravotný stav človeka, ale aj pre jeho psychické zdravie.
Podľa Babála neexistujú zdravé a nezdravé potraviny. Dôležité je len ich skonzumované množstvo. Ako príklad uvádza živočíšny tuk. Živočíšny tuk nie je a priori nezdravý, takým sa pre organizmus stáva až vtedy, ak ho skonzumujeme príliš veľa. Babál vyvracia aj názor, že máme jesť len potraviny z tej oblasti, z ktorej pochádzame. Keby sme sa touto radou riadili, nemohli by sme podľa neho konzumovať napr. zemiaky, ryžu, kukuricu, rajčiaky alebo tropické ovocie. Pre takéto odporúčanie neexistuje žiadne rozumné zdôvodnenie. Potrava by mala byť rôznorodá, s výnimkou ľudí, ktorí majú alergické reakcie a stavy netolerancie voči niektorým jej zložkám. "Vo výžive si ľudia najčastejšie ubližujú práve nevyváženým alebo nadmerným zastúpením jednotlivých zložiek v príjmovej schéme," spresnil. Na prvom mieste je nadmerný príjem tukov v potrave, o dôkazoch ktorého existuje obrovské množstvo odborných štúdií. Na druhom mieste je nadmerný príjem bielkovín, aj keď je ich škodlivý vplyv často diskutovanou otázku. O škodlivosti bielkovín nie sú celkom jednoznačné závery. Tretím momentom v chybách pri konzumácii potravín je podľa odborníka nedostatočný príjem niektorých zložiek, predovšetkým zložiek obsahujúcich vlákninu, tzn. ovocia a zeleniny.
Množstvo štúdií jednoznačne ukazuje, že príjem dostatočného množstva vlákniny vo forme zeleniny a ovocia je bezpodmienečne nutný pre zdravé tráviace procesy predovšetkým v hrubom čreve. "Následky ich nedostatočnej konzumácie vážne dokazuje neustále sa zvyšujúca frekvencia výskytu predovšetkým nádorov hrubého čreva," uzavrel Babál.
Autor článku: TASR