Americká ministerka zdravotníctva Kathleen Sebeliusová dnes uviedla, že nový kmeň chrípkového vírusu H1N1 je možno menej agresívny než sa doteraz predpokladalo.
"Sme opatrne optimistickí, že to, čo teraz zaznamenávame, sa ukazuje ako oveľa miernejší vírus ako v prvých prípadoch... v Mexiku," povedala Sebeliusová s tým, že vláda bude pokračovať v urýchľovaní procesu výroby vakcíny. Predstaviteľ Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) medzitým uviedol, že riziko prenosu vírusu H1N1 v bravčovom mäse je "absolútne zanedbateľné" a že bravčové mäso a produkty z neho je bezpečné konzumovať.
"Žiaden chrípkový vírus v ošípaných nebol nikdy nájdený v mäse alebo mäsových výrobkoch," povedal pre agentúru Reuters hlavný veterinár FAO Joseph Domenech. Hoci nový kmeň vírusu H1N1 sa neprenáša potravinami, obavy šírenia prostredníctvom zvieracích produktov podnietili obmedzenia či zákazy dovozu z krajín s potvrdenými nákazami ľudí. V Kanade cez víkend hlásili prítomnosť vírusu v chove ošípaných, na ktoré sa vírus zrejme preniesol z pracovníka farmy, ktorý bol v Mexiku. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a FAO v reakcii vyzvali na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii so živými zvieratami.
Domenech zdôraznil, že mnohé aspekty nového vírusu nie sú stále známe, preto sú dôležité preventívne opatrenia. Ľudia, ktorí sú v priamom kontakte s ošípanými, by napríklad mali nosiť ochranné oblečenie, aby minimalizovali riziko prípadnej infekcie. V porovnaní s vtáčou chrípkou (H5N1), pri ktorej odborníci varovali pred dotýkaním sa mŕtvej hydiny, experti WHO v nedeľu uviedli, že mŕtve ošípané nepredstavujú hrozbu. "Tento nový kmeň chrípkového vírusu nenakazí ľudí tak jednoducho a má veľmi nízku patogénnosť pre ľudí i ošípané, na rozdiel od vtáčej chrípky, ktorá zabila milióny vtákov," dodal Domenech.
Autor článku: TASR