• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Liečba ochorení
  • Konzumácia zaplavených potravín môže byť vysoko riziková

Konzumácia zaplavených potravín môže byť vysoko riziková

Pri odstraňovaní následkov a škôd povodní a záplav je dôležité dbať na niekoľko zásad. Dôsledné odstránenie nečistôt a nánosov zo zaplavených pivníc a domov je samozrejmosťou. S tým je spojená nielen likvidácia zničených predmetov ale aj potravín. Tie by totiž mali byť uskladnené tak, aby neprišli do styku so záplavovou vodou. V opačnom prípade môže byť ich konzumácia vysoko riziková.

Výnimku tvoria podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR Lenky Šramkovej potraviny vo vzduchotesne uzatvorených plastových obaloch, skle a plechovkách, ktoré nejavia stopy porušenia. Aj tie však treba dôkladne vyčistiť. "Umyť v čistej vode so saponátom, potom v roztoku dezinfekčného prostriedku a opláchnuť čistou vodou. Neoznačené a silne znečistené konzervy a konzervy s veľmi poškodeným obalom je potrebné zlikvidovať," konštatovala pre TASR. Postihnutí povodňami by sa mali, naopak, vyvarovať konzumácii potravín, pri skladovaní ktorých došlo k poruche chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia, resp. ak sa začala meniť ich farba, konzistencia, alebo začali zapáchať. Nutné je tiež zlikvidovať chladené potraviny, ktoré boli pri teplote 6 stupňov C viac ako štyri hodiny, a mrazené potraviny, ak boli po rozmrazení voľne ponechané viac ako dve hodiny.

Dlhodobo zaplavené poľnohospodárske plodiny sa tiež neodporúča konzumovať. Krátkodobo zaplavené potraviny, ako napríklad koreňová zelenina a zemiaky, sa môžu použiť po dôkladnom očistení, umytí a varení najmenej 30 minút, najskôr však po troch týždňoch od skončenia záplav.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 30.06.2009

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania