Vegetariánska strava detí so sebou prináša pozitíva ale aj riziká. A to najmä v tom prípade, ak sa zo stravy vylúči mäso, pri prísnejších formách aj ďalšie živočíšne potraviny, najmä ryby, mlieko, mäso a vajcia. "Pokiaľ tieto hodnotné potraviny, bohaté na výživné látky, vylúčime a nenahradíme vhodnými rastlinnými potravinami, môžu v strave chýbať dôležité živiny. Zároveň platí, že čím je dieťa mladšie a čím je vegetariánska strava prísnejšia, tým je riziko vyššie," vysvetlila Katarína Babinská z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
Pre častý výskyt zdravotných porúch odborníci malým deťom a predškolákom vo všeobecnosti neodporúčajú výlučne rastlinnú stravu, prikláňajú sa skôr k miernejším formám vegetariánstva. U starších detí nie je problém nahradiť mäsitú stravu stravou čisto vegetariánskou. Musí však byť bohatá na všetky živiny, ktoré detský organizmus potrebuje. Rodičia musia dbať na to, aby mali deti vo svojej strave v dostatočnej miere zastúpené hodnotné rastlinné potraviny, ako napríklad strukoviny, zeleninu, orechy či celozrnné výrobky. Menším deťom sa odporúča ponúkať stravu častejšie, aby prijali dostatok kalórií. Pozornosť treba venovať najmä obsahu bielkovín, vápnika, železa, zinku a omega 3 mastných kyselín v strave. Potrebné je zabezpečiť dostatok vitamínov D a B12, ktoré sa v rastlinných potravinách nenachádzajú.
Vegetariánstvo u detí má však aj svoje pozitíva. U takto stravujúcich sa detí je nižší výskyt obezity. Predpokladá sa, že môže znižovať riziko vzniku karcinómu prsníka v dospelosti. Podľa Babinskej je potrebné vegetariánsku stravu dieťaťa zostavovať zvlášť starostlivo, aby obsahovala dostatok rastlinných zdrojov všetkých živín a spĺňala potreby detského organizmu. "Či dieťa konzumuje vegetariánsku alebo nevegetariánsku stravu, dôležitá je pravidelnosť a pestrosť stravovania, ktorá pomôže deťom predchádzať obezite a mnohým zdravotným problémom v dospelosti," dodala Babinská.
Autor článku: TASR