Medzi obľúbené suroviny dnešných dní sa opäť vracajú niektoré "zabudnuté" ako napríklad cícer, cvikla, zeler, krúpy či kuskus. Sú bohaté na vitamíny, minerálne látky a majú veľa zdraviu prospešných vlastností. "Teší ma, že ľudia sa opäť vracajú k potravinám, ktoré boli v minulosti obľúbené. Pritom sú všetky jednoduché na prípravu a je možné ich kombinovať prakticky so všetkým," uviedol podľa Gurman Awards 2008 najlepší šéfkuchár Jaroslav Žídek.
Cícer obsahuje veľa bielkovín, polysacharidov, vitamínov, vlákniny a minerálnych látok, najmä vápnik, železo, horčík, draslík, fosfor a vitamín B15. Patrí k najkvalitnejším a zároveň najlepšie stráviteľným strukovinám. Môže sa pochváliť nízkym obsahom sodíka a tukov. Prvenstvo mu patrí predovšetkým v arabskej kuchyni, no teší sa čoraz väčšej obľube južanov v okolí Stredozemného mora.
Červená repa, ako sa cvikla ľudovo nazýva, sa môže popýšiť bohatým obsahom vitamínov skupiny B, jódu a kobaltu. Už starí Rimania poznali jej liečivé účinky pri teplote a zápche. Okrem toho považoval tento temperamentný národ cviklu za zaručené afrodiziakum. Neskoršie výskumy poukázali najmä na schopnosť cviklovej šťavy znižovať krvný tlak a predchádzať rakovine. Je vynikajúcim doplnkom diét, znižuje cholesterol a chráni pred prechladnutím.
Zeler predstavuje nízkokalorický zdroj vlákniny. Je bohatý na vitamín C, zinok, horčík, vápnik, železo a vodu. Má vynikajúce detoxikačné účinky na ľudský organizmus a čistí krv. Krúpy sú výsledkom spracovaných semienok pohánky. Semienka pohánky sú pre ľudský organizmus zdravé, pretože obsahujú vitamíny C, E, B1 a B2, zinok, selén, meď a mangán. Okrem toho je pohánka bohatým zdrojom vlákniny, sacharidov a nenasýtených mastných kyselín. Je účinným nástrojom v boji proti škodlivému cholesterolu, vysokému krvnému tlaku, kŕčovým žilám, žilovým ochoreniam, hemoroidom a pôsobí preventívne voči reumatickým ochoreniam. Navyše reguluje krvný obeh a posilňuje imunitu. Je vhodná ako súčasť diét pre ľudí trpiacich celiakiou a alergických na glykoproteíny.
Kuskus s pôvodom v Maroku sa postupom času stal súčasťou jedálneho lístka mnohých slovenských reštaurácií. Vyrába sa z tvrdej pšenice, ktorá sa spracúva na krupicu, formuje do guľôčok a následne naparuje a vysušuje. Produkcia z celých zŕn zabezpečuje v kuskuse prítomnosť množstva cenných látok a vlákniny. "Všetky tieto potraviny by mali mať neodškriepiteľné zastúpenie v jedálničku každého človeka. Každá jedna má svojskú, výraznú chuť a obsahuje zdraviu prospešné látky, množstvo vitamínov a minerálnych látok. Nemali by chýbať na tanieri nielen ľuďom, ktorí sa snažia o redukciu nadbytočných kilogramov, ale nikomu z nás, ktorí chceme dobre a zdravo žiť," odporúča Peter Minárik z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl Onlife.
Autor článku: TASR