• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Liečba ochorení
  • Na Slovensku bolo v tomto roku 19 epidémií salmonelózy

Na Slovensku bolo v tomto roku 19 epidémií salmonelózy

Chorobnosť na salmonelózu má na Slovensku od roku 2001 mierne klesajúci trend. V minulom roku sa okrem ostatných prípadov zaznamenalo aj 21 epidémií salmonelóz. Ako TASR objasnila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Šramková, v tomto roku bolo do informačného systému prenosných ochorení na Slovensku hlásených 19 epidémií.

Zdrojom nákazy boli vo väčšine prípadov výrobky obsahujúce nedostatočne tepelne spracované vajcia, ako napríklad zemiakový šalát s majonézou, žemľovka či venčeky. Vznik epidémie najčastejšie spôsobili kontaminované potraviny, nedostatočná tepelná úprava stravy a nedostatky pri skladovaní surovín, ako aj hotových výrobkov. Hrozbu salmonelózy si ľudia často spájajú aj so zmrzlinou, kontroly hygienikov však v tomto roku v zmrzline salmonelózu neodhalili.

Pre hrozbu salmonelózy sa neodporúča konzumovať vajíčka namäkko. Aj preto je dnes zakázaná konzumácia jedál, do ktorých sa pridávajú surové vajcia v rámci spoločného stravovania. Škrupina vajíčka môže byť rôznym spôsobom znečistená alebo kontaminovaná a treba dbať na to, aby sa pri manipulácii s ním nedostala do pokrmov, pretože napr. zdroje salmonely sa nachádzajú na škrupine alebo pod ňou. Čerstvosť vajec môžeme vyskúšať ponorením do vody. Čerstvé vajce klesne na dno, staršie sa vo vode vznáša alebo vypláva na povrch. Črevné ochorenia majú podobný priebeh. Sprevádzajú ich hnačky, navyše pre salmonelózu je charakteristická aj vysoká teplota. Pri ich liečbe je dôležitá najmä rehydratácia. Inkubačná doba salmonelózy je osem hodín až dva dni. V prípade podozrenia na infekciu je dôležité čo najskôr vyhľadať lekára. Nejde síce o smrteľné ochorenia, no pre pacienta znamenajú diskomfort a spôsobujú vysokú mieru práceneschopnosti. Najrizikovejšie skupiny tvoria malé deti a starší ľudia, pre ktorých predstavuje dehydratácia vážne nebezpečenstvo.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 12.08.2009

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania