Sladkosti nie sú pre ľudské telo nevyhnutnosť. Človek môže byť zdravý aj bez toho, aby ich konzumoval. Pre TASR to v súvislosti s konzumáciou sladkostí deťmi uviedla odborníčka na výživu Katarína Babinská.
"Prvými, kto ponúkne dieťaťu niečo sladké, sú zväčša rodičia. Už aj malému dieťaťu chcú dopriať sladkú maškrtu a do jedálnička zaradia aspoň piškóty," dodala, pričom odporučila zaraďovanie sladkostí do jedálnička detí čo najneskôr. "Dieťa ich totiž nepotrebuje k tomu, aby zdravotne dobre prosperovalo a častou konzumáciou sladkého sa môže u neho vytvoriť návyk," upozornila.
Dieťa si stravovacie návyky osvojuje v priebehu detského veku. Rovnako ako sa učí iným zručnostiam, musí sa naučiť aj správne jedávať. "Učí sa najmä tým, že prirodzene kopíruje stravovacie návyky svojich rodičov," spresnila odborníčka. Babinská vysvetlila, že už dojčatám najviac chutí sladké. Ich návyk na rôzne chute však môže matka počas dojčenia ovplyvniť. "Chuť materského mlieka, hoci je sladké, je ovplyvnená aj tým, čo matka práve skonzumovala. Prostredníctvom materského mlieka sa dieťa stretáva s mnohými chuťami a neskôr si oveľa lepšie zvyká aj na potraviny, ktoré nie sú sladké," povedala.
Podľa nej deti, ktoré konzumujú umelé mlieko, túto možnosť nemajú. V tomto prípade je naprogramovanie na sladké oveľa priamočiarejšie, ale nadmerná konzumácia sladkého je predovšetkým zlozvyk, proti ktorému sa dá účinne bojovať. "Dnes máme veľký problém s obezitou detí aj kvôli nadmernej konzumácii sladkostí. Je teda rozumnejšie ich zaradenie radšej oddialiť, aby sme sa vyhli neskôr komplikáciám," poradila. Návyky na druhy jedál sa vytvárajú v rodine a závisí od rodiča, aké potraviny ponúka dieťaťu. Babinská upozornila, že dieťa by malo rešpektovať rodiča natoľko, aby zjedlo to, čo mu je ponúknuté. "Dieťa možno potešiť aj drobnou maškrtou, ale treba mu dať najavo, že sladkosti sú potraviny, ktoré sa jedávajú iba príležitostne a nie sú pravidelnou súčasťou každodenného jedla. Niektoré deti uspokojí aj sladká chuť ovocia," dodala. Pri konzumácii sladkostí by mali rodičia u dieťaťa vytvoriť pevné pravidlá. Dieťaťu by nemali ponúkať sladkosti ako odmenu za zjedený obed.
Napriek správnemu prístupu rodičov dieťa často objavuje sladkosti po vstupe do kolektívu. Podľa Babinskej vtedy nemá zmysel ich dieťaťu striktne zakazovať, rozumnejším prístupom je ich dieťaťu dopriať, ale s mierou. Zaužívané stravovacie návyky dieťaťa by malo rešpektovať aj okolie, starí rodičia, známi a návštevy a nezahŕňať deti pravidelným prísunom sladkostí. Rodičia by mali byť opatrní aj pri zaraďovaní bežných súčastí detskej stravy, ako sú napr. mliečne výrobky. "Mali by uprednostňovať prírodné jogurty, napr. biely jogurt a nie sladené, rovnako ako iné mliečne výrobky, ktoré sú sladšie a tiež nie sú vhodnou súčasťou detského jedálnička," spresnila.
Veľký problém je podľa nej aj v konzumácii sladených nápojov. Aj keď väčšina ľudí vie, že zo sladkostí a čokolády sa priberá, nie všetci si uvedomujú, že priberať sa môže aj zo sladených nápojov. "Dnešná epidémia obezity je zapríčinená aj narastajúcou konzumáciou sladkých nápojov, ktoré sú z výživového hľadiska málo hodnotné potraviny, ktoré organizmu dodávajú kalórie, cukor, ale nie hodnotné živiny, ako vitamíny a minerálne látky," vysvetlila. Ani počas sviatkov by sme nemali zabúdať na osvedčené porekadlo "všetkého, aj toho najlepšieho veľa škodí". Ak dieťa zje o čosi viac sladkostí, netreba sa znepokojovať, rozhodne sa však treba vyhnúť konzumácii veľkého množstva maškŕt, ktoré môžu dieťaťu spôsobiť zdravotné ťažkosti. "Konať treba najmä vtedy, ak dieťa jedáva pravidelne väčšie množstvo sladkostí a sladkých jedál," upozornila.
Za ideálnu alternatívu sladkostí v detskom jedálničku považuje odborníčka na zdravú výživu ovocie. "Je sladké, obsahuje veľa cenných živín, vitamíny, minerálne látky aj vlákninu. Ak neuspejeme u dieťaťa s čerstvým ovocím, môžeme pripravovať tvarohovo-ovocné, tvarohovo-jogurtové dezerty, domáce koláče so zdravými prímesami na báze mlieka, mliečnych výrobkov, ponúkať sušené ovocie, ktoré obsahuje tiež veľa živín," odporučila s tým, že medzi zdravé alternatívy patrí aj čokoláda. "Mali by sme sa však vyhýbať rôznym lacným druhom rôznych náhrad čokolády, ktoré čokoládou nie sú. Zdravou alternatívou je kvalitná horká čokoláda alebo čokoláda s vysokým obsahom kakaa, ktoré obsahujú antioxidanty - látky s prospešným účinkom na organizmus," uzavrela.
Autor článku: TASR