Rastliny v kozmetike

Rastliny v kozmetike
Zdroj: bigstockphoto.com

Rastliny používané v kozmetike patria väčšinou medzi liečivé. To však neoprávňuje výrobcu prezentovať kozmetiku s ich obsahom ako liečebnú kozmetiku. Na kozmetické účely sa spracúvajú rastliny divo rastúce i kultúrne (pestované). Nemali by sa používať ohrozené druhy rastlín. Dôraz sa kladie na ich čistotu – smú sa používať iba rastliny zdravé, nenapadnuté živočíšnymi škodcami, zbierané alebo pestované v ekologicky čistom prostredí.

Do ktorých druhov kozmetiky sa rastliny používajú?

Používajú sa do pleťových krémov, mastí, vôd a mlieka, do bylinných masiek, obkladov a do kondicionérov na pleť i vlasy, do kúpeľových prísad, dezodorantov, antiperspirantov, masážnych, regeneračných a rehabilitačných prípravkov, tiež do anticelulitídových a zoštíhľujúcich prípravkov, zubných pást a podobne.  Koža tieto látky zväčša dobre toleruje. Nie je to však pravidlo. Znášanlivosť rastlinných látok je individuálna. Nie sú vzácne kožné alergie ani na všeobecne uznávané rastliny, v súčasnosti, napríklad, na rumanček kamilkový. Ako sme uviedli v kapitole Nepravidelné pigmentácie, niektoré zložky rastlín zvyšujú citlivosť pokožky na slnečné žiarenie (fotosenzitivitu). Na-  príklad červené farbivo hypericín v ľubovníku bodkovanom môže po aplikácii v letnom období spôsobiť nežiaduce pigmentové škvrny na pokožke. Moderní spracovatelia liečivých rastlín už majú technológie, vďaka ktorým môžu z rastlinného extraktu odstrániť rizikové zložky a naopak, izolovať vzácne zložky a ponúknuť ich ako koncentrát. Takýmto spracovateľom liečivých rastlín pre farmáciu a kozmetiku na Slovensku je spoločnosť Calendula v Novej Ľubovni.

Je dobré mať celú škálu výrobkov z jednej rastliny?

Povedať si: tak teraz bude ginkgo alebo nechtík bylinou môjho života a budem používať iba ju, určite nie je správne. Je to rovnaké, akoby sme po celé leto nejedli inú zeleninu než paradajky. Iste, majú veľa výživných látok, ale iná zelenina obsahuje zase ďalšie, ktoré potrebujeme. Jedna rastlina tiež nemôže vystihnúť všetky potreby kože. Iná vec je však používať celú škálu výrobkov postavených ako jeden kozmetický set. Výrobca ho vyvinul pre konkrétny typ pokožky, výrobky na seba nadväzujú a dopĺňajú sa. Ale aj tu platí, že kozmetiku je dobré striedať. V zrelom veku môžeme mať otvorené aj dva-tri druhy nočných krémov. Do jedného nie je možné zakomponovať všetko, čo koža pri starnutí potrebuje.

Najvýznamnejšie prírodné látky

Acerola – Barbadonská čerešňa (Malpighia Punicifoli)

Keď v 6. storočí Španieli pristáli na jednom z Karibských ostrovov, objavili tam strom podobný čerešni azarole, ktorá sa pestovala v Európe. Tak ho pomenovali podobne:  acerola“. Netušili, že táto tropická čerešňa je omnoho bohatšia na vitamín C, ako tá európska. Obsahuje až 1,7 g vitamínu C v 100 g surovej jedlej časti. Okrem vitamínu C je acerola bohatá aj na iné prírodné látky, ktoré umocňujú jeho účinok: vitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a B5, beta-karotén a flavonoidy (rutín a hesperidín) a iné. V súčasnosti sa extrakt aceroly uplatňuje ako výživový doplnok a ako zdroj vitamínu C v prírodnej kozmetike.

Aloe Vera (Aloe Barbadensis Extract)

Táto subtropická rastlina úzkymi hrubými a zúbkovanými listami pripomína niektoré odrody kaktusu. Po odlomení listu z poraneného miesta vyteká bezfarebný riedky gél. Zdraviu prospešné účinky pravého aloe sú známe už tisícky rokov. Pre výrazné hojivé a antiseptické vlastnosti odporúčajú niektorí fytoterapeuti pestovať aloe vera v každom dome, kde sú malé deti. Pôsobí aj  ako jemný zoštíhľujúci prostriedok, ideálny ako doplnok diéty. Potrebné je pravidelné dávkovanie – jedna lyžica šťavy z aloe vera, najviac pol litra za jeden deň. V kozmetike sa používa zahustený a usušený extrakt gélu ako zdroj asi 200 látok – prospešných nielen kráse, ale aj zdraviu.

Jedným z najvýznamnejších účinkov aloe je okysličovanie zárodočných buniek pokožky, čím sa zlepšuje jej regenerácia. Pôsobí tiež upokojujúco a protisvrbivo na pokožku poštípanú hmyzom, podráždenú slnkom, vetrom či nevhodnou starostlivosťou. Nedávno sa potvrdili schopnosti aloe obnoviť prirodzené kyslé pH pokožky po použití dráždivých alkalických čistiacich prostriedkov. V krémoch a géloch aloe funguje ako účinný zvlhčovač, ktorý navyše pleť vyživí a rozžiari. Vďaka antiseptickým vlastnostiam sa široko využíva v kozmetike po holení a depilácii, na zmiernenie akné a vlasových lupín, v dentálnej kozmetike, dezodorantoch, tiež ako prírodná konzervačná látka v kozmetike bez chemickej konzervácie.

Alchemilka obyčajná (Alchemilla Vulgaris Extract)

Je pre kozmetiku znovu objavená rastlinka, z ktorej sa zbiera vňať. Má adstringentný a hydratačný účinok na pokožku.

Andiroba amazonská (Carapa Guaianensis)

Tento strom pochádza zo Strednej a Latinskej Ameriky. Výťažok z jeho dreva používali Indiáni na upokojenie pokožky. Kozmetológovia nedávno objavili ďalšiu vlastnosť – zoštíhľujúci účinok.

Bodliak mariánsky – Ostropestrec (Silybum Marianum Extract)

Je bohatým zdrojom antioxidačne a detoxikačne pôsobiacich biolavonoidov (Sylimarín). Očakáva sa veľký progres v kozmetike, i vnútorne (detoxikuje pečeň).

Borák lekársky (Borago Offi cinalis Extract)

Okrem oleja (bližšie v kapitole Prírodná kozmetika: Esenciálne mastné látky) sa stále viac v kozmetike uplatňuje aj extrakt z listov boráka. Upokojuje pokožku so sklo-  nom k akné a k zápalom. Využíva sa v ústnych vodách proti zápalom ústnych slizníc. Vďaka vysokému obsahu kyseliny kremičitej je vhodný aj do prípravkov proti striám, celulitíde a teleangiektáziám. V domácom liečiteľstve sa odvar z listov používa na zníženie horúčky, povzbudenie tvorby materského mlieka (pozor – pôsobí močopudne), na obklady vredov, popálenín.

Čajovník čínsky Zelený čaj a Biely čaj (Camelia Sinensis Extract)

Biely čaj sa vyrába vädnutím, ľahkou fermentáciou a sušením ešte nerozvinutých bielo–striebristých koncových výhonkov ochlpených listov zeleného čaju Pai Mu Tan (Biela pivónia). Pochádza z juhovýchodnej čínskej pobrežnej provincie Fuijan. Ide o veľmi kvalitný čaj, v minulosti určený pre cisársky dvor. Zalieva sa vodou s teplotou 70 °C. Aby nezhorkol, necháva sa vylúhovať len dve až tri minúty. Biely i zelený čaj sa majú piť horúce, prípadne teplé, aby si zachovali svoje blahodarné účinky. Veľké množstvá oboch druhov pijú aj obyvatelia ázijských krajín a práve v tom vidia  mnohí príčinu ich dlhovekosti. Biely čaj obsahuje vraj dokonca trikrát viac polyfenolov ako zelený. Polyfenoly pôsobia ako vysoko účinné antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém. Pre liečebné účinky by sa mal piť trikrát denne počas dvoch až štyroch týždňov. Polyfenoly patria k najúčinnejších látkam proti predčasnému starnutiu pleti. Nedávno sa potvrdili blahodarné účinky zeleného čaju na pokožku. Vďaka flavonoidom podporuje zneškodňovanie voľných radikálov, vďaka trieslovinám má sťahujúci účinok, vďaka kyseline glykolovej vykazuje známe prospešné účinky alfa-hydroxykyselín.

Echinacea úzkolistá (Echinacea Angustifolia Extract)

Výťažky z Echinacey sú mimoriadne prospešné v kozmetike pre mastnú a aknóznu pokožku; brzdia činnosť mazových žliaz, majú protizápalový účinok, zmierňujú akné a urýchľujú liečbu viacerých kožných chorôb. Najnovšie sa echinacea uplatňuje aj v regeneračných prípravkoch, nakoľko sa preukázali jej stimulačné účinky na obnovu buniek. Účinnými látkami echinacey sú najmä polyfenoly a echinakozid. Chránia bunky ľudského tela pred nebezpečnými vírusmi a baktériami, zlepšujú imunitu a pomáhajú pri tvorbe bielych krviniek. Na posilnenie obranyschopnosti organizmu alebo na urýchlenie uzdravenia z prechladnutia sa niekoľkokrát denne pred jedlom užíva dvadsať kvapiek rozpustených v malom množstve vody.

Ginseng – Ženšen (Panax Ginseng Extract)

Je legendárnou rastlinou Ďalekého východu, ktorej dužinatý žltkastý koreň (podobný petržlenu) svojím tvarom a vetvením pripomína ľudské telo. Odtiaľ asi vznikol jeho, predtým hojne používaný, ľudový názov „koreň života“. Liehové extrakty pomletého koreňa sa v čínskej medicíne používajú na prevenciu a terapiu mnohých ochorení a tiež na celkové fyzické a psychické povzbudenie organizmu. V kozmetike sa objavil asi pred štyridsiatimi rokmi v poľských krémoch a maskách, ktoré v tom čase patrili medzi kozmetické hity. Vďaka unikátnemu zastúpeniu obsahových látok pokožku prekrvuje, hydratuje, tonizuje a následne celkovo regeneruje. Zdá sa, že ženšenový extrakt v kozmetike na svoje rozšírenie ešte čaká.

Ginkgo dvojlaločné (Ginkgo Biloba Extract)

Tento starobylý strom dosahuje výšku až 25 m a reprezentuje dva symboly – dlhovekosť a imunitu. Dlhovekosť preto, lebo na zemeguli rastie už 200 miliónov rokov a dožíva sa tisíc i viac rokov (dnes rastúci najstarší strom ginkgo v Európe sa nachádza v Botanickej záhrade Ultrecht v Holandsku a má rok narodenia 1730). Imunitu preto, lebo strom gingko ako jediná rastlina prežil atómovú apokalypsu v Hirošime, približne kilometer od epicentra výbuchu. Je obdivuhodne imúnny aj voči smogu, exhalátom a rôznym škodlivinám, napríklad v hustej premávke v New Yorku a iných veľkomestách. Práve preto sa extrakty z jeho listov stále viac uplatňujú v homeopatii, pri výrobe výživových doplnkov, ale i v ochrannej a regeneračnej kozmetike.

Zopár stromov ginkga nájdeme aj v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke. Niektorí ľudia si dokonca pestujú malé stromčeky ginkga na balkónoch. Jeho listy majú rôznorodé využitie. Používajú sa na prípravu čaju i na výrobu extraktu do výživových doplnkov a kozmetiky. Účinnými látkami sú najmä bilobalidy, flavonoidy, ginkgolidy – za objasnenie ich štruktúry dostal americký profesor Corey v roku 1990 Nobelovu cenu. Podporujú rýchlu premenu energie v nervových bunkách mozgu a zlepšujú ich výkon. Povzbudzujú mikrocirkuláciu najjemnejších ciev a pomáhajú tak pri liečbe porúch koncentrácie či zábudlivosti. Najnovšie sa potvrdili aj preventívne účinky proti oxidačnému stresu. Spočívajú v schopnosti týchto látok zneškodňovať nebezpečné voľné radikály. Majú tiež hydratačné a protizápalové účinky na pokožku. Flavonoidy ginkga posilňujú elasticitu krvných ciev a elastínu zamše, upokojujú podráždenú kožu. Prípravky s ginkgom sa kombinujú s UV filtrami, vitamínmi E a C.

Hamamel virgínsky Vilín viržínsky (Hamamelis Virginiana Extract)

Je ker až strom pochádzajúci zo Severnej Ameriky, ktorý sa u nás pestuje ako dekoratívna drevina v parkoch. Listy, vzhľadom pripomínajúce  listy liesky, patria medzi staré indiánske liečivé rastliny. Extrakt z listov sa využíva pre silný sťahujúci (adstringentný), protizápalový a tiež upokojujúci účinok, pomáha vstrebávaniu modrín. Je súčasťou pánskej kozmetiky po holení, prípravkov na aknóznu pleť, pleť s výskytom rozacey a teleangiektázií (kuperózy), prípravkov na pokožku podráždenú opaľovaním či vetrom. Vo farmácii sa osvedčil na kŕčové žily a hemoroidy.

Manuka – Ružová myrta (Leptospermum Scoparium Extract)

Manuka má názov odvodený od novozélandského prístavu Manukau. Podľa farby kvetov sa jej tiež hovorí „Ružová myrta“. Manukový strom je súčasťou prirodzeného lesného porastu ekologicky čistej novozélandskej lokality Te Araroa. Nepoddajná sila tohto stromu sa prisudzuje esenciálnemu oleju z jeho listov. Tento manukový olej vykazuje väčšie antimikrobiálne vlastnosti než doteraz známe prírodné oleje. Zvlášť účinný je napríklad pri zneškodňovaní hnisotvorných baktérií. Dobré výsledky sa dosahujú aj pri riešení medziprstových kožných infekcií na nohách, ktoré sú vyvolané hubami a kvasinkami. Účinkuje aj proti baktériám, ktoré spôsobujú telesný pach a ktoré sa podieľajú na rozvoji akné.

U tzv. baktérií typu „G mínus“ je však menej účinný než  austrálsky čajovníkový olej (Tea Tree). Pozoruhodný je tiež insekticídny účinok manukového oleja. Vďaka nemu zmierňuje nežiaduce reakcie po bodnutí hmyzom (svrbenie, dráždenie, pomalšie prenikanie toxínov, atď.). Má príjemnú vôňu a v ostatnom čase sa preukázali i jeho aromaterapeutické vlastnosti (relaxačné, upokojujúce pri stavoch úzkosti a iné). Okrem aromaterapie sa uplatňuje v čistiacich vodách a v mlieku, antibakteriálnych krémoch, zubných pastách a ústnych vodách, v prírodných dezodorantoch na telo a nohy, v šampónoch proti lupinám, prípravkoch na zmiernenie akné. Očakáva sa jeho veľké kozmetické rozšírenie, ako vzácnej prírodnej antiseptickej látky.

Orchidea (Orchis Mascula)

Vďaka hydratačným vlastnostiam sa extrakt orchidey pridáva do kozmetiky pre suchú pleť.

Mimóza (Mimosa Tenuifl ora Bark Extract)

Extrakt kôry mexického stromu mimóza má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Vhodný je najmä na mastnú pokožku.

Tea Tree Oil (TTO) - Olej austrálskeho čajovníka (Melaleuca Alternifolia Oil)

TTO sa získava z koncových vetvičiek stromu čajovníka austrálskeho, ktorý sa v súčasnosti pestuje plantážnym spôsobom v Austrálii. Najväčšie uplatnenie našiel v medicíne a v kozmetike. Donedávna sa považoval za najsilnejšie prírodné antiseptikum, dnes súperí s manukovým olejom. Vďaka nezvyčajne silným dezinfekčným účinkom, ako stopercentný koncentrát, je určený len na maličké plochy pokožky  – pri poranení, uštipnutí hmyzom, morskou medúzou, na zapálené miesta pokožky a nechtového lôžka. V zriedenom stave sa uplatňuje v dezodorantoch, kozmetických vodách a mliekach, balzamoch, mydlách, v prípravkoch na zmiernenie akné, v prípravkoch po holení, na upokojenie pokožky po nadmernom opaľovaní. Citlivá pokožka môže na TTO v koncentrácii vyššej ako 2 % reagovať podráždením. V ústnej hygiene sa používa v protiparadentóznych pastách, géloch a vodách.

Perila krovitá (Perilla Ocymoides Extract)

Je nenáročná, pomerne málo známa, rastlina, ktorej sa dobre darí na slnečných miestach i v našich záhradách. Cení sa i pre liečivé účinky (na pľúcne, nervové a gynekologické choroby), ktoré sú vo východnej medicíne známe už viac ako 3-tisíc rokov. Kozmeticky hodnotný je extrakt z listov a olej zo semienok. Extrakt obsahuje bioflavonoidy, vitamín C, beta-karotén a ďalšie biologicky cenné látky. Očakávame rozšírenie v kozmetike.

Autor článku: časopis Moderná žena

Dátum zverejnenia: