Intolerancia laktózy postihuje každého piateho Slováka. Iba jedna tretina z nich však o tom vie. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu osvetového združenia Intolerancia laktózy. Intolerancia na laktózu sa pritom prejavuje problémami po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov, ako sú hnačky, bolesti a kŕče v bruchu či nadúvanie.
Celosvetové odhady hovoria, že týmto problémom trpí 15 až 25 percent obyvateľov severnej Európy, 40 až 75 percent populácie južných krajín a viac ako 95 percent obyvateľstva Ázie a Afriky. Neznášanlivosť mliečneho cukru viac postihuje južné národy – najmä rasu čiernej pleti. Súvisí to s evolúciou, klimatickými podmienkami a ďalšími faktormi. Zvýšiť informovanosť o tomto zdravotnom probléme si dáva za cieľ občianske združenie Intolerancia laktózy. "Za osem mesiacov nášho pôsobenia sme zodpovedali viac ako 200 otázok, ktoré nám prostredníctvom našej internetovej stránky poslali ľudia. Aj to je dôkaz, že tento problém sa v našej spoločnosti začína viac skloňovať," informoval TASR predseda združenia Rastislav Stolárik.
Ľudí, ktorí si uvedomujú, že tento problém trápi aj ich, je však podľa Stolárika stále málo. Na základe výsledkov prieskumu vie o tom iba každý tretí z postihnutých. „Mnohí ľudia, keď zistia, že trpia neznášanlivosťou laktózy, sa začnú úplne vyhýbať mliečnym produktom, čo, samozrejme, situáciu nerieši. Laktóza sa totiž umelo pridáva aj do mnohých iných potravín či dokonca i liekov," dodal Stolárik. Pritom riešení tohto problému je niekoľko, napríklad objavenie prahu citlivosti na laktózu či správna selekcia potravín.
Autor článku: TASR