• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Liečba ochorení
  • Intolerancia laktózy trápi každého piateho Slováka

Intolerancia laktózy trápi každého piateho Slováka

Intolerancia laktózy postihuje každého piateho Slováka. Iba jedna tretina z nich však o tom vie. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu osvetového združenia Intolerancia laktózy. Intolerancia na laktózu sa pritom prejavuje problémami po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov, ako sú hnačky, bolesti a kŕče v bruchu či nadúvanie.

Celosvetové odhady hovoria, že týmto problémom trpí 15 až 25 percent obyvateľov severnej Európy, 40 až 75 percent populácie južných krajín a viac ako 95 percent obyvateľstva Ázie a Afriky. Neznášanlivosť mliečneho cukru viac postihuje južné národy – najmä rasu čiernej pleti. Súvisí to s evolúciou, klimatickými podmienkami a ďalšími faktormi. Zvýšiť informovanosť o tomto zdravotnom probléme si dáva za cieľ občianske združenie Intolerancia laktózy. "Za osem mesiacov nášho pôsobenia sme zodpovedali viac ako 200 otázok, ktoré nám prostredníctvom našej internetovej stránky poslali ľudia. Aj to je dôkaz, že tento problém sa v našej spoločnosti začína viac skloňovať," informoval TASR predseda združenia Rastislav Stolárik.

Ľudí, ktorí si uvedomujú, že tento problém trápi aj ich, je však podľa Stolárika stále málo. Na základe výsledkov prieskumu vie o tom iba každý tretí z postihnutých. „Mnohí ľudia, keď zistia, že trpia neznášanlivosťou laktózy, sa začnú úplne vyhýbať mliečnym produktom, čo, samozrejme, situáciu nerieši. Laktóza sa totiž umelo pridáva aj do mnohých iných potravín či dokonca i liekov," dodal Stolárik. Pritom riešení tohto problému je niekoľko, napríklad objavenie prahu citlivosti na laktózu či správna selekcia potravín.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 19.12.2009

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania