Potraviny s určitými umelými farbivami môžu u niektorých ľudí vyvolať alergické reakcie. Uviedla to dnes Federácia organizácií nemeckých spotrebiteľov.
Výrobky, ktoré sú farbené ovocnými alebo rastlinnými výťažkami, sú však pre zdravie bezpečné. Táto metóda je bežná napríklad v organickej produkcii Európskej únie, kde použitie umelých farbív nie je povolené. K alergickým reakciám na umelé prísady patrí žihľavka, astma a kožné edémy. Problematické látky a ďalšie prísady sa uvádzajú na obaloch výrobkov ako tzv. "éčka", čiže potravinárske látky z radu E. Podľa organizácií chrániacich práva spotrebiteľov sa k nim zaraďuje farbivo chinolínová žltá (E104) a azové farbivá tartrazín (E102), Sunset Yellow (E110), azorubín (E122), košenila červená (E124a) a allura červená (E129).
Autor článku: TASR