Často sa snažíme odhladovať prebytočné kilogramy nevyváženou rýchlou diétou chudobnou na živiny. Potom sa nečudujme, že predčasne starneme, strácame energiu a chuť do života. Aby sme sa vyhli chybám, predkladáme návod, ako si ozdraviť organizmus, zbaviť ho od jedovatých látok a prebytočného telesného tuku bez toho, že by sme naše telo poškodili, či zbytočne stresovali.
Pri nezdravom stravovaní a nadmernom prejedaní sa zvyšky potravy ukladajú v tkanivách nášho tela vo forme tuku a výsledok je obezita. Navyše, pri prejedaní sa a nesprávnej kombinácii potravín časť jedla ostáva nestrávená, rozkladá sa hnilobným a kvasným procesom v črevách, vytvárajú sa toxíny, jedovaté látky, a to sú pôvodcovia našich chorôb. Správna výživa, pitný režim, dobrý stravovací rytmus, očistné kúry, to všetko môže výborne pôsobiť na náš zovňajšok zvnútra a usmerniť korigovanie nedostatkov tak, aby naša prirodzená krása a zdravie mohli opäť naplno vynikať. Ak si osvojíme nový životný štýl stravovania – kombinovanú stravu, optimalizujeme si nielen svoju hmotnosť, ale prospejeme aj svojmu zdraviu. Jej zásady sú mimoriadne atraktívne tým, že umožňujú konzumovať takmer všetky bežne požívatiny. Záleží len na ich správnom usporiadaní na tanieri a v jedálnom lístku.
Cielene rozbehnúť látkovú premenu
Ak sa spolu konzumujú potraviny rôzneho charakteru, rôznej chuti a zdroja energie, ktoré sa odlišne trávia a zužitkujú, tým sa spomalí ich trávenie. Výsledkom je, že potom natrávenina ostáva v žalúdku omnoho dlhšie – namiesto 3 – 4, sedem až osem hodín. Na druhej strane je známe, že ak sa konzumujú tie isté potraviny oddelene, môžu podporiť, ba dokonca urýchliť trávenie. Ak sa podarí rozbehnúť látkovú premenu, chudnutie nebude pre nás už problém. Správnym kombinovaním stravy pri prijímaní nízkotučnej potravy sa zrýchli metabolizmus, neochudobnime sa o pocit nasýtenosti a napriek tomu sa výsledky so zárukou prejavia. Tým, že sa navyše netvoria toxické odpadové látky, získavame viac telesnej energie a psychickej spokojnosti. Kombinovaná strava, ktorá zohľadňuje prirodzenú fyziológiu trávenia človeka, je stará ako ľudstvo samo a predstavuje azda najzdravšiu formu ľudskej výživy, pričom môže byť veľmi chutná, lahodná a pestrá.
Zásady a ciele
Vhodná kombinácia potravín vlastne zabezpečuje správny vzťah k fyziológii trávenia človeka. Aby sme ju dosiahli, musíme splniť dve hlavné zásady:
-
nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia
-
s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav
Cieľom je:
-
aby potrava zbytočne dlho neležala v žalúdku
-
aby sa úplne strávila, a tým sa zabránilo hnilobným a kvasným procesom v črevách, ktoré sú zdrojom otravy organizmu, a na ich likvidáciu sa musí zbytočne vynaložiť veľa energie.
Tajuplné trávenie
Pod trávením rozumieme štiepenie veľkých molekúl stavebných látok a živín - bielkovín, sacharidov a tukov na menšie častice, ktoré sa následne vstrebávajú cez stenu čreva do krvného obehu, aby poslúžili v našom tele tam, kde ich práve potrebujeme. Aby sme pochopili, prečo vďaka správnej kombinácii môžeme dosiahnuť chudnutie, musíme si ešte povedať, z čoho pozostáva a čo sa vlastne deje v našom tráviacom ústrojenstve. Tráviaci systém - to je vlastne okolo 8 metrov dlhé “potrubie” cez naše telo. Jednotlivé jeho časti sú prispôsobené svojim funkciám: dutina ústna, zuby, jazyk, slinné žľazy slúžia na prijatie potravy, jej mechanické spracovanie a zmiešanie sa so slinami. Pažerákom sa požuté a slinami premiešané sústo v priebehu niekoľkých sekúnd posúva do žalúdka, aby tu podstúpilo prvé intenzívne trávenie. Žalúdok si “vyrába” svoju kyselinu, ktorá pomáha tráveniu bielkovín. Ak sa už potrava v žalúdku dobre premieša a bielkoviny sa natrávia, postupuje v malých dávkach do tenkého čreva. Tu prichádza na rad definitívne trávenie sacharidov, tukov a bielkovín. Za správny priebeh trávenia zodpovedá výborne zladená spolupráca žalúdka, čreva, pečene, žlčníka, pankreasu, črevných žliaz a črevných svalov.
Prečo nie oddelená, ale kombinovaná strava
Mnohí ste si určite položili otázku:...“aký je rozdiel medzi oddelenou a kombinovanou stravou?“ V mojej najnovšej knihe „Umenie zdravo žiť“ som zámerne dala prednosť pojmu kombinovaná pred oddelenou. Totiž pri stovkách osobných stretnutí na prednáškach či dovolenkových pobytoch, ale aj z korešpondencie, som prišla k záveru, že hlboko je zakorenená mylná predstava o oddelenej strave. Väčšina slovenských čitateľov si predstavuje, že pod pojmom oddelená strava sa myslí potreba pravidelného striedania konzumácie jeden celý deň iba bielkovinové jedlá so zeleninou a druhý deň iba škrobové jedlá s ovocím. Toto tvrdenie vôbec nie je opodstatnené a navyše, je v rozpore s pravidlami zdravej výživy. Nestotožňujem sa s oddelenou stravou, aká sa prezentuje v mnohých knihách dostupných na našom knižnom trhu. Je neprirodzená a nie je možné si ju osvojiť ako svoj trvalý životný štýl. Nie je tiež prekvapujúce, že odborníci na výživu majú k takémuto spôsobu stravovania zásadné výhrady. V mojich predchádzajúcich knihách (Oddelená strava, Oddelená strava a čo ďalej), som nikdy nepísala o tejto podmienke. Zdôrazňovala som, že ak budeme pri stravovaní rešpektovať prirodzenú fyziológiu trávenia, docielime nielen chudnutie, ale aj ozdravenie. Recepty a diéty v knižkách „Oddelená strava – Recepty a diéty“ a „Oddelená strava – očistné kúry a diéty“ som zostavovala tiež tak, aby sa vytvorili podmienky pre dosiahnutie zdravého trávenia a naštartovanie vyváženej látkovej premeny, čo je kľúč k ideálnej postave. Navyše, má to širší význam. Okrem už spomínaného, vhodnou kombináciou možno dosiahnuť zvýšenie biologickej hodnoty niektorých potravín, zásadotvornosti kyselinotvorných potravín, povzbudenie trávenia a vylučovania, či ochrany pred civilizačnými chorobami.
Prečo sa bielkoviny trávia inde ako sacharidy?
Miesta trávenia v našom trakte vďaka vylučovaným šťavám majú rozdielne prostredie, a to kyslé alebo zásadité. Kým mäso sa začína tráviť až v žalúdku, a to vďaka tu vylúčeným kyslým šťavám, sacharidy (škrob) sa už štiepia v ústach vylúčenými zásaditými šťavami a enzýmami v slinách. Zásadité prostredie je aj v dvanástniku, do ktorého vyúsťuje žlč a pankreatické šťavy. Tu sa neutralizujú kyslé natráveniny zo žalúdka, čím sa umožní činnosť ďalších enzýmov, ktoré dokončujú trávenie bielkovín a sacharidov v tenkom čreve. Ak teda pojedáme pečené mäso s knedľou, ryžou, zemiakmi alebo s chlebom, musí sa vylúčiť oveľa viac enzýmov, než pri jedení iba mäsa so surovou či dusenou zeleninou. Odhaduje sa, že miešaním stravy, ako v prvom prípade, naše zažívacie ústrojenstvo musí vylúčiť aspoň 20-krát viac tráviacich enzýmov. Je to obrovský nápor na žalúdok a čreva v prvej línii, ako aj na ďalšie orgány, ktoré tieto enzýmy tvoria. Sú prinútené vyvinúť obrovské úsilie, čím sa spotrebúva enormne mnoho energie. A tu je nám už tajomstvo kombinovanej stravy jasnejšie. Ňou dosiahneme optimálny režim činnosti žliaz v zažívacom ústrojenstve a zamedzíme nadbytočnú tvorbu tráviacich štiav. Ide nám o rýchlu stráviteľnosť potravy, a preto ju jeme a prežúvame pomaly. Nemala by ležať v žalúdku viac ako 3-4 hodiny. Aby sme to docielili, mali by sme naraz konzumovať iba jeden druh koncentrovanej potraviny.
Rozdelenie potravín z hľadiska zloženia
Potraviny rozdeľujeme do dvoch hlavných skupín a troch podskupín. Názorným zobrazením na ľahšie pochopenie princípu rozdelenia som navrhla schému zatriedenia potravín z hľadiska ich zloženia. Šípky ukazujú, čo sa s čím môže a čo nemôže vzájomne kombinovať. Samozrejme, aj tu existujú výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Nejde o stopercentne oddelenie bielkovín od sacharidov, to ani nie je možné, pretože mnohé potraviny aj v prírodnej forme obsahujú obe zložky. Existujú však potraviny, ktore sa podľa zasad kombinovanej stravy pri latkovej premene počas trávenia správajú neutrálne. Tieto neutrálne potraviny, napríklad tuky (najlepšie rastlinne oleje za studena lisovane) a väčšinu druhov zeleniny môžeme ľubovoľne kombinovať s potravinami oboch hlavnych skupin A a B. Vajičko – cele (bielok + žĺtok) patri do skupiny A. Sám žĺtok vajíčka obsahuje veľmi málo bielkovín, a tak ho môžeme kombinovať aj so skupinou B. Orechy tvoria samostatnú podskupinu, ktorá sa môže kombinovať s oboma hlavnými skupinami A, B, iba s tým rozdielom, že pri kombinácii s hlavnou živočíšnou A skupinou v minimálnom množstve, skôr iba na dochutenie ako korenie.
Ako teda kombinovať?
K mäsu si ako prílohu môžeme zvoliť zeleninu dusenú či surovú. Zelenina sa totiž odbúrava rovnako dobre v kyslom i v zásaditom prostredí. Preto aj druhú koncentrovanú potravinu, ryžu, môžeme jesť tiež so zeleninou (napr. ako rizoto) alebo s ovocím (ako ryžový nákyp, so sójovým nápojom). Cestovinu (najlepšie celozrnnú, bezvaječnú) kombinujeme taktiež so zeleninou, dusenou na rastlinnom tuku, syr zase jeme postrúhaný v šaláte. Vynikajúci je šopský alebo grécky šalát (bez pečiva).
Keď si zvykneme na príjem kombinovanej potravy:
-
prečistia sa nám črevá
-
prirodzene sa zníži potreba veľa jesť, lebo vzrastie racionálne zužitkovanie prijatej potravy, zbadáme, že máme viac energie a začíname chudnúť. Stravu môžeme kombinovať tak, že si pritom zachováme radosť z jedla a môžeme pestovať zdravé labužníctvo.
V zásade nikdy nekombinujeme potraviny
-
hlavných skupín A a B
-
ovocnú podskupinu so skupinou A (okrem v malom množstve s citrusovými plodmi, bobuľovitým ovocím, kivi, ananásom a papaya)
-
ovocnú podskupinu so zeleninovou podskupinou (okrem citrusových štiav, zelerovej vňate a hlávkového šalátu)
Autor článku: Katarína Horáková