Vitalita z mora

Vitalita z mora
Zdroj: bigstockphoto.com

Blahodarná SPA kozmetika

Život pochádza z mora. Živé organizmy sa vyplavili na pobrežie a naplnili Zem. Aj výraz „SPA“ je pradávny. Charakterizuje vodné rituály zvonka i zvnútra človeka. Novým trendom je „priniesť more a kúpele do domácnosti a kozmetických salónov“. Kozmetické výrobky sú bohaté na zložky rašeliny, bahna, veľkých i malých rias, minerálnych látok a iných vzácnych látok zo sladkých a slaných vôd.

Morské riasy (Algae Algin)

Zdraviu prospešné účinky boli morským riasam priznávané už v staroveku. Ich význam pre zdravie a krásu sa však vedecky potvrdil len nedávno. Považujú sa za najprogresívnejší zdroj účinných látok pre kozmetiku a výživu. Ich produkty sa označujú aj predponou „Fyko (Phyco)“ alebo „Biomarine“.

Používa ich čoraz viac značkových kozmetických výrobcov. Rastliny morí a oceánov sú v porovnaní s tými, ktoré dopestujeme na pevnine, biologicky hodnotnejšie, pretože:

Nie sú zaťažené cudzorodými látkami – sú len minimálne znehodnotené ľudskou činnosťou, pretože sa ťažia v čistých lokalitách alebo v hĺbkach pod hranicou povrchového znečistenia morí.

Obsahujú mnohonásobne viac kozmeticky a nutrične významných látok ako suchozemské rastliny. Označujú sa aj termínom biologické morské huby, keďže vo svojich bunkách kumulujú aktívne morské látky a vodu. Sú nimi bielkoviny, fykoceramidy, enzýmy, vitamíny – najmä C, A, E, skupiny B, antioxidanty, viac ako 20 minerálnych látok a stopových prvkov (najmä vápnik, horčík, železo, selén, zinok). Existujú stovky druhov morských rias. Najčastejšie sa však rozdeľujú podľa sfarbenia na tri skupiny: zelené, červené a hnedé. Niektoré žijú v hĺbke morí, iné pod hladinou.

Aké majú účinky?

Odďaľujú tvorbu vrások

Protivráskové účinky prejavili určité zelené riasy, napríklad Mono-stroma a Aosa. Podporujú obnovu keratinocytov pokožky a fi broblastov zamše. Liftingový a protivráskový účinok má extrakt hnedej riasy Macrocystis Pyrifer alebo riasy Crithmum Maritimum a iné.

Hydratujú pokožku

Hydratáciu pokožky potvrdili zložky zelenej riasy Codium Tomentosum. Táto riasa žije pod hladinou mora a je vystavovaná neustálemu vynáraniu a ponáraniu. Príroda ju preto obdarila látkami chrániacimi pred dehydratáciou. Ich komplex sa nazýva MMF (z angl. Marine Moisturizing Factor), ktorý sa z nej izoluje a úspešne využíva v kozmetike. Riasa chaluha bublinatá (Fucus Vesiculosus Extract) má okrem hydratácie aj ďalšie prospešné účinky. Pokožku upokojuje, vyhladzuje, zvláčňuje a celkovo zlepšuje jej kondíciu.

Kondicionujú a regenerujú vlasy

Regeneračný vplyv na vlasy majú filmotvorné bielkoviny a cukornaté látky, izolované z hnedej riasy Chondrus Crispus. Sú zodpovedajúcou náhradou za živočíšny keratín v konvenčných regeneračných vlasových prípravkoch.

Zoštíhľujú a zmierňujú celulitídu

Zoštíhľujúci a proticelulitídový efekt preukázali látky podporujúce rozklad tukových buniek podkožného tukového väziva. Izolujú sa, napríklad, z červenej papraďovitej riasy Gelidium

Chránia pred slnečným žiarením a voľnými radikálmi

Hnedá riasa Laminaria Ochroleuca (zlatá chaluha) má účinne vyvinutý ochranný systém proti slnečnému žiareniu. Tento prírodný UV filter z nej izolovaný sa  javí ako perspektívna náhrada za konvenčné chemické syntetické filtre. Proti reaktívnym voľným radikálom, vznikajúcim slnečným žiarením a civilizačnými vplyvmi, sa osvedčili izoláty z korálovej riasy Coralina Officinalis. Uplatnenie našli v opaľovacej kozmetike a v dekoratívnych prípravkoch, najmä v pleťovom mejkape.

Pôsobia ako šetrný mechanický píling

Extrakty väčšiny morských rias s jemnými časticami v umývacích géloch a emulziách sú vhodné aj pre citlivú pleť.

Morský planktón (Plancton Extract)

Morský planktón (fykoplanktón) je spoločenstvo mikroskopických organizmov, ktoré voľne plávajú v otvorených vodách – na povrchu alebo aj v hĺbke. Aby sa mohli vo vode vznášať a neklesali ku dnu, obsahujú zvláštnu želatínovú štruktúru, ktorá vo vode napučiava. Tvoria ju bielkoviny, cukornaté a kremičité deriváty. Vďaka tomu sa extrakty z planktónu v kozmetike osvedčili ako hydratačné látky. Planktón má tiež vysoký obsah stopových prvkov, najmä jódu. Pre lipolytické (tuk rozkladajúce) účinky sú prospešné pri celulitíde a v zoštíhľujúcich prípravkoch.

Morská voda, minerály a bahno (Marisch Aqua, M. Sal, M. Limus Extract)

Stále väčšie kozmetické uplatnenie nachádzajú morská voda, minerálne látky a soli z morskej vody, ako aj extrakty z morského bahna a usadenín. Sú zdrojom biologicky významných prvkov – jód, horčík, draslík, sodík, vápnik, železo, mangán, bróm a i. Zdravý organizmus  si väčšinu potrebných minerálov získava z potravy a vody. Vekom, nesprávnou životosprávou, radikálnou diétou a nadmernou psychickou a fyzickou záťažou sa však hladina týchto látok znižuje. Ich deficit, okrem zdravotných aspektov, zapríčiňuje i kožné problémy. Čiastočná náhrada minerálnych látok chýbajúcich v koži je možná prostredníctvom kozmetiky.

Morské živočíchy

Je pozoruhodné, že aj keď ide o organizmy rovnako živé ako sú suchozemské zvieratá, pre kozmetické aplikácie sa používajú bez etických zábran. Alergické prejavy na ne sú veľmi zriedkavé. Viac než dvadsať kozmeticky účinných látok je možné získať z najrôznejších morských rýb, kôrovcov, ustríc, koralov a podobne. Napríklad hydrolyzovaný výťažok z kaviáru – ikier jeseterovitých rýb (Hydrolyzed Roe Extract) a ikier lososovitých rýb (Salmo Ovum Extract) sa v  pleť a očné okolie s výskytom prvých vrások.

Ikry sú pre ryby zárodočným biologickým materiálom, podobne ako klíčky pre rastliny a placenta pre živočíchov. Aby zabezpečili nový život, obsahujú vzácny komplex kozmeticky účinných látok – vitamíny A a D, bielkoviny a ich fragmenty (aminokyseliny), minerálne látky a stopové prvky (najmä sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík). Z mlieča niektorých rýb, napríklad samcov lososa, sa pre kozmetiku izoluje deoxyribonukleová kyselina (DNA). Z panciera rakov sa získava chitozan (Chitosan); v čistej forme sa využíva ako filmot vorná prísada do vlasových stylingov. Jeho rôzne deriváty majú aj iné využitie, napríklad s kyselinou pyrolidónkarboxylovou ako hydratačná látka (Chitosan PCA) alebo antioxidačná látka (Chitosan Glycolate).

Vitálne zdroje zo sladkých vôd

Chlorella (Chlorella Vulgaris, Chlorella Pyrenoidosa)

Je unikátna zelená riasa, ktorá žije už najmenej dva bilióny rokov v sladkých vodách našej planéty. Nemá ani korene, ani listy, jej celé telo tvorí iba jedna-jediná bunka. Podobá sa tým, proti ktorým bojujeme, keď sa množia na stenách akvária. Pre kozmetické a výživové účely sa biotechnologicky (riadeným procesom v biologických nádobách) pestujú najmä druhy Chlorella Vulgaris a Chlorella Pyrenoidosa. Z nich sa pripravuje produkt nezvyčajne bohatý na komplex vzácnych biologicky aktívnych látok. 50 až 60 % vysušenej chlorelly tvoria bielkoviny, čo je ešte viac ako v prípade  sójových bôbov. Výstižné pomenovanie dostala podľa zeleného farbiva chlorofylu, ktorého obsahuje najviac zo všetkých rastlín na Zemi.

Chlorofyl pôsobí ako detoxikátor – odstraňovač jedov. Významný je obsah beta-karoténu a viac ako 20 vitamínov, najmä vitamínu C, vitamínu E, a vitamínov B komplexu (má viac vitamínu B12 ako hovädzia pečeň, jeho známy živočíšny zdroj). Je bohatá na fosfor, draslík, horčík, vápnik, mangán, zinok a ďalšie vzácne látky. Užívanie chlorelly, ako výživového nutričného doplnku, celosvetovo stúpa. Tabletky chlorelly užíva v Japonsku denne viac ako 7 miliónov ľudí! A ďalšie desiatky miliónov v špagetách či v zmrzline a v stovkách iných potravín.

Jej ozdravovacie a detoxikačné účinky potvrdzujú významné vedecké štúdie a zdravotnícke inštitúcie. Udáva sa, že pri pravidelnej konzumácii sa zmierňujú problémy s artritídou, stratou pamäte a depresiami. Jadro chlorelly obsahuje jedinečný Chlorella rastový faktor (CGF Chlorella Growth Factor), ktorý sa stále viac používa v kozmetike. Pokožku detoxikuje a vyživuje. Podporuje delenie pokožkových keratinocytov, regeneráciu tkaniva a tvorbu kolagénu.

Aplikuje sa do biostimulačnej kozmetiky pre zrelú pokožku, do regeneračnej kozmetiky na popraskanú pokožku rúk, do upokojujúcej kozmetiky po opaľovaní, ako aj pre pleť so sklonom k akné, atopickému ekzému a oparom. Vlasové toniká a šampóny s  chlorellou podporujú rast vlasov a regenerujú pokožku, zvlášť po absolvovanej liečbe lupín.

Spirulina (Spirulina Platensis Extract)

Je špirálovitá praveká modrozelená riasa mikroskopickej veľkosti, ktorej sa veľmi dobre darí iba v extrémne čistých a silne alkalických sladkých jazerách subtropických oblastí, najmä v Mexiku a africkom Čade. Existovať môže len v prostredí bez zaťaženia pesticídmi a insekticídmi. Domorodci si ju veľmi cenia.

Dokonca v minulosti slúžila ako platidlo. Už celé stáročia ju využívajú najmä pre výživu. Pena sa pozbiera, vysuší a extrahuje sa z nej biokomplex účinných látok. 50 až 71 % vysušenej spiruliny tvorí plnohodnotná bielkovina, poskytujúca všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, čo je veľmi vzácne v rastlinnej ríši. Bielkoviny spiruliny sú 5-krát stráviteľnejšie ako bielkoviny mäsa, prípadne sójových bôbov. V 10 g sušenej spiruliny je toľko beta-karoténu ako v 100 g karotky, 4,5 l mlieka či 14 vajíčkach a toľko železa ako v 450 g špenátu.

Okrem toho je bohatá na železo, EMK, enzýmy, chlorofyl, vitamín E, vitamín B9 (kyselina listová) a vitamín B12 (kobalamín). Pre tieto mimoriadne vlastnosti sa pred časom začala spirulina na celom svete používať ako výživový doplnok a jej extrakt na kozmetické aplikácie. Uplatňuje sa v podobných kozmetických výrobkoch ako chlorella.

Autor článku: časopis Moderná žena

Dátum zverejnenia: