• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Liečba ochorení
  • Počas užívania antibiotík nemožno užívať všetky probiotiká
Počas užívania antibiotík nemožno užívať všetky probiotiká Liečba ochorení

Zdroj:bigstockphoto.com

Počas užívania antibiotík nemožno užívať všetky probiotiká

Výživové doplnky, probiotiká, by mali v čase užívania antibiotík chrániť črevnú sliznicu a eliminovať tak dopad antibiotickej liečby, napríklad v podobe hnačky. Odborníci však upozorňujú, že nie všetky bežne používané probiotické kmene sú odolné voči širokej škále antibiotík. Pacienti by si preto v prípade ich užívania mali od lekára či lekárnika pýtať probiotikum odolné voči danému lieku.

Ako dnes konštatoval Libor Ebringer z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, probiotiká posilňujú zdravie a majú preukázateľne pozitívny účinok. Objasnil, že rovnako majú pozitívny dopad na človeka aj prebiotiká, nestráviteľné zložky potravy, ktoré stimulujú rast a aktivitu probiotických baktérií. Podľa jeho slov za probiotickú potravinu možno považovať napríklad pravú slovenskú bryndzu, keďže na jej tvorbe sa podieľa asi 20 druhov mliečnych baktérií a kvasiniek. Črevná hnačka či užívanie antibiotík môže byť hlavným dôvodom narušenia črevného prostredia, ktoré môže znížiť výskyt užitočných probiotických baktérií, a tým oslabiť schopnosť organizmu brániť sa voči parazitom. Nepriaznivú situáciu možno vyvažovať práve užívaním probiotík. Probiotické baktérie pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi veľkým množstvom najrôznejších baktérií v tráviacom trakte. Pozitívne zmeny črevného prostredia sa môžu prejaviť aj zlepšením prejavov vyvolaných na iných miestach, ako sú napríklad afty či kožné alergie.

Pôvodne sa probiotiká získavali z mliečnych výrobkov. Nachádzajú sa prirodzene v mlieku a nepasterizovaných výrobkoch z mlieka ako syry, jogurt, kefír, bryndza či žinčica. V súčasnosti sa však mliečne výrobky pasterizujú, aby neboli zdrojom nákazy. Tým sa v nich usmrtia aj probiotické mikroorganizmy. Preto sa probiotiká pridávajú do mliečnych výrobkov umelo.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 09.03.2010

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania