• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Chudnutie a Pohyb
  • Nepokazte si Veľkú noc jedlom a alkoholom
Nepokazte si Veľkú noc jedlom a alkoholom Chudnutie a Pohyb

Zdroj:bigstockphoto.com

Nepokazte si Veľkú noc jedlom a alkoholom

Veľkonočné sviatky bývajú často veľkým náporom na tráviacu sústavu mnohých Slovákov. Aj na Veľkú noc by sme mali poznať mieru a to platí tak pre konzumáciu alkoholu ako aj sviatočných pokrmov. Ideálne je držať sa ľudovej múdrosti a piť do poloplna a jesť do polosýta. Primár Oddelenia liečebnej výživy Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice MUDr. Miroslav Paľko objasňuje prečo:

„Vo väčšine domácnosti nájdeme počas sviatkov jari na veľkonočnom menu údenú šunku, vajíčka, klobásky, veľkonočné koláče a alkohol. Údené mäso, klobásy a slanina obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok. Sú veľmi ťažko stráviteľné, mali by sa konzumovať len symbolicky a v malom množstve. Ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy by ich nemali jesť vôbec. Mnohokrát zjedenie týchto ‚dobrôt‘ je začiatkom ich cesty na chirurgickú ambulanciu a hospitalizácii v nemocnici počas sviatkov,“ hovorí MUDr. Miroslav Paľko, podľa ktorého si symboly veľkonočných sviatkov nemusíme celkom odriekať, stačí, ak poznáme mieru.

„Vajíčko je pre kresťanov oddávna symbolom prichádzajúcej jari a života. Obsahuje síce väčšie množstvo cholesterolu, ale obsahuje aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených kyselín, množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Proti striedmemu užitiu vajíčok počas veľkej noci nemožno namietať. Veľmi výhodné je vajíčko konzumovať spolu so zeleninou a ovocím, napríklad s červenou cviklou. Zelenina a ovocie pomôžu nášmu organizmu spracovať cholesterol obsiahnutý vo vajíčku,“ vysvetľuje a dodáva, že k neodmysliteľnému druhu pohostinnosti v slovenských domácnostiach počas veľkej noci patrí aj konzumácia alkoholu. Pochopiteľne, aj v tomto smere je vhodné poznať mieru, pretože nadmerná konzumácia tvrdého alkoholu a miešanie viacerých druhov alkoholických nápojov môže skončiť nielen poriadnym „bolehlavom“,
ale tiež hospitalizáciou v nemocnici.

Podľa slov prednostu III. internej kliniky Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice prof. MUDr. Daniela Pellu, PhD., ktorý sa vo svojej praxi často stretáva s prípadmi nadváhy a s ňou súvisiacimi ochoreniami, by sme na zdravú výživu mali myslieť neustále. To znamená mať na zreteli energetický príjem a výdaj, i zloženie potravy.


„Pre obezitu sú kľúčové hlavne tri faktory – energetický nadbytok, nízky výdaj energie (nedostatok pohybu) a nesprávne zloženie potravy. To všetko je počas sviatkov pre mnohých bežnou realitou. Pritom veľakrát stačí len trochu ubrať v jedle a pridať v pohybe a bilancia by bola vyvážená. Nie je to o nevedomosti - väčšina ľudí dobre vie, v čom spočíva zdravá životospráva – ale hlavne o vôli a sebazaprení sa,“ zdôrazňuje prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., podľa ktorého je treba myslieť nielen na vyvážený jedálniček, ale aj vhodnú pohybovú aktivitu, najlepšie na čerstvom vzduchu. A to aj počas sviatkov, pretože pri troche vôle nemusí byť Veľká noc sviatkom objedania sa.

Ako teda predísť tráviacim ťažkostiam a „prešvihnutiu to“ s alkoholom? Ideálne je dodržiavať všeobecne platné rady a dbať tak na zloženie ako úpravu konzumovaných jedál. Tu je desať dobrých odporúčaní:

  • Preferujte ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy v čo najprírodnejšej forme
  • Dajte prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave „naprírodno“ pred vyprážaním a grilovaním či údeninami
  • Dochucovadlá používajte s mierou – siahnite radšej po bylinkách, kravskom masle, jogurte či sterilizovanej štave z paradajok ako po majonéze, tatárskej omáčke a kečupe
  • Konzumujte veľa vlákniny, ktorá napomáha vyprázdňovaniu (obsahuje ju celozrné pečivo i špeciálne prípravky)
  • Doprajte si dostatok čerstvej zeleniny a ovocia
  • Kontrolujte príjem sacharidov a tukov – pozor na krémové zákusky s margarínom, uprednostnite radšej tvaroh, ovocie a čokoládu vysokým obsahom kakaa
  • Siahnite radšej po panenskom olivovom oleji ako rafinovanom rastlinnom
  • Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru
  • Preferujte víno pred tvrdým alkoholom a alkoholické nápoje zapíjajte nealkoholickými
  • Pite veľa tekutín, najmä vodu, minerálky a bylinné čaje (pozor na sýtené nápoje - obsahujú veľa cukru)

Autor článku: RNDr. Jaroslava Oravcová


Dátum zverejnenia: 01.04.2010

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania