Podvýživa sa netýka iba rozvojových krajín, ohrozuje i chorých či dôchodcov

Podvýživa, ktorá sa dotýka asi 35 percent slovenských pacientov, môže nielen negatívne ovplyvniť efektivitu a dĺžku liečby, ale významne tiež znižuje schopnosť bojovať s akýmkoľvek ochorením. Aj Slovensko sa preto pridáva k celoeurópskej iniciatíve boja proti podvýžive kampaňou Výživa ako liek - Pomôžte svojim blízkym. Plagáty s touto tematikou by sa tak čoskoro mali objaviť v nemocniciach a domovoch dôchodcov. Ako objasnil minister zdravotníctva Richard Raši, cieľom je dostať do povedomia nielen túto problematiku, ale aj možnosti jej liečby, ktorú u nás hradia zdravotné poisťovne. Ako objasnil Jozef Firment z I. kliniky anestéziológie košickej fakultnej nemocnice, nedostatočný prívod energetických a stavebných substrátov sa môže prejaviť zníženou svalovou silou, zhoršením základného ochorenia, zlým hojením rán či stratou sebestačnosti pacienta. Medzi najviac ohrozené skupiny malnutríciou patria geriatrickí a onkologickí pacienti. Vznik tohto problému môže zapríčiniť znížený príjem výživy, zvýšené straty živín alebo zvýšené nároky na výživu. Ako upozornil Raši, podvýživa sa môže dotýkať aj obéznych ľudí, ktorí nemajú dostatok potrebných živín.

Podľa gastroenterológa Štefana Krajčíka sa podvýživa zaznamenáva aj u piatich až 12 percent starých ľudí, ktorí bývajú doma. Odhaduje sa tiež, že 30 až 40 percent žien starších ako 75 rokov má hmotnosť menšiu minimálne o desať percent ako je ideálna. V domovoch dôchodcov sa podvýživa dotýka od 23 až do 85 percent obyvateľov, zistí sa tiež u 54 percent ľudí, ktorí sú novoprijatí do zariadení dlhodobej starostlivosti. Ako objasnil Krajčík, tento častejší výskyt v starobe je spôsobený oslabením chuti a čuchu, rýchlejším vznikom pocitu sýtosti, ako aj častejšími chorobami, horšou dostupnosťou jedla či zvýšenou spotrebou živín. Podvýživu je možné liečiť viacerými spôsobmi, a to úpravou výživy, pitím nutričných prípravkov alebo zavedením sondy a pri životohrozujúcich stavoch infúziami. Pri problémoch s podvýživou sa najčastejšie využívajú práve nutričné nápoje, ktoré môže pacientovi predpísať lekár - špecialista. Ich výhodou je, že majú vysoký obsah energie a bielkovín v malom objeme, ako aj ľahký spôsob ich užívania.

Autor článku: TASR

Dátum zverejnenia: