Lúky, pasienky, kraje poľných ciest i záhrady sa na jar pozlátia záplavou žltých kvietkov púpav. Stovky rozkvitnutých slniečok vytvárajú od mája až do jesene celé koberce žiarivo žltej farby. Táto obyčajná burina vyčarí v prírode nádheru, čo až dych vyráža. No tento skromný kvietok dokáže oveľa viac. Púpava je totiž priam zázračný dar matky prírody. Nielenže inak nehostinné, sivé kúty a stráne oblečie do prekrásnych šiat, ale má aj pozoruhodné liečivé schopnosti.
Už v stredoveku liečil slávny arabský lekár Avicena „mliekom“ z púpavových stoniek zápal očí. Púpava je naozaj mimoriadne cenná burina. Jej listy obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B a takmer toľko provitamínu A, ako mrkva. Okrem toho má táto rastlina značné množstvo minerálov – draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor. Je tiež bohatá na saponiny a horčíny. Používa sa preto pri očistných kúrach.
Púpava pôsobí močopudne, podporuje tvorbu žlče a žalúdočnej kyseliny, reguluje a urýchľuje trávenie. Zlepšením činnosti pankreasu pomáha pri liečbe cukrovky. Povzbudzuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek a čriev, podporuje rast červených krviniek, a tým tvorbu a čistenie krvi, ako aj okysličovanie všetkých orgánov. Čistením krvného riečišťa znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca.
Čaj z púpavy pomáha pri tráviacich ťažkostiach a zabraňuje tvorbe a rastu žlčových kameňov. Aj na boľavé kĺby a reumatické ochorenia je podľa bylinkárov púpava veľmi účinná. Odporúčajú počas šiestich týždňov denne zjesť za hrsť čerstvých mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.
Zápar z púpavových listov uľaví tiež pri reume a dne. Táto všadeprítomná burina je doslova na zjedenie. Všetky jej časti – koreň, listy, stopky i kvety sú totiž jedlé. Z mladých jarných púpavových listov je výborný šalát a korene sa pripravujú podobne ako špargľa. Odporúčajú sa najmä diabetikom, pretože namiesto škrobu obsahujú polysacharid inulín.
V Nemecku, Francúzsku a Taliansku preto púpavu špeciálne pestujú na tieto účely. Z kvetov púpavy zasa pripravíme chutný a liečivý púpavový med. Možno neviete, že známa náhrada kávy – cigória sa tiež vyrába z pražených koreňov pestovaných púpav. Chcete skúsiť niektoré jedlá či liečivé prostriedky z púpavy? Nech sa páči!
Púpavový sirup
Bylinkári ho odporúčajú ako výborný prostriedok proti jarnej únave. Štyridsať rastlín mladej púpavy spolu s 1 citrónom pokrájaným na plátky dáme variť do 1,5 l vody. Po zovretí stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutý vývar precedíme, pridáme 1,5 kg cukru a varíme asi 5 minút. Na záver prilejeme šťavu z troch citrónov a dobre premiešame. Horúci sirup vlejeme do fliaš, uzavrieme ich a obrátime hore dnom. Necháme prikryté vychladnúť. Počas jedného mesiaca užívame každý deň 4 polievkové lyžice sirupu.
Púpavový med
250 g púpavových kvetov bez zelených častí preperieme a zalejeme jeden a pol litrom vriacej vody. Zakryjeme a necháme stáť do nasledujúceho dňa. Potom cez jemnú gázu scedíme a kvety dôkladne vytlačíme. Do nálevu pridáme šťavu z jedného pomaranča a citróna, 1,5 kg kryštálového cukru a za občasného premiešania varíme do zhustnutia. Keď má šťava konzistenciu ako med, ešte teplú ju nalejeme do pohárov a uzavrieme viečkom. Uložíme na chladné a tmavé miesto. Púpavový med používame podobne ako včelí, sladíme ním čaj, alebo ho mažeme na chlieb.
Púpavový šalát s jogurtom
Púpavové listy, najlepšie vybielené, potrháme na malé kúsky a zalejeme jogurtovým dressingom. (Biely jogurt vymiešame so soľou, mletým korením a posekanou pažítkou.) Môžeme pridať na štvrtinky pokrájané varené vajcia.
Púpavová polievka
Mladé listy povaríme niekoľko minút a odstavíme. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme, pridáme dve lyžice múky a do zlata zapražíme. Zalejeme vývarom s púpavovými listami, pridáme postrúhaný muškátový oriešok, soľ a pretlačený cesnak. Varíme asi 5 minút. Hotovú polievku rozmixujeme, podľa potreby okoreníme a dosolíme. Podávame s opraženými krutónmi.
Púpavový šalát s rajčinami
Používame najmä mladé jarné listy. Staršie pred použitím bielime, čiže rastlinu prikryjeme tmavou fóliou, aby k nej nepreniklo denné svetlo. Na šalát potrebujeme za misku púpavových listov, 3 paradajky, 2 červené cibule, 2 lyžice vínneho octu, bazalkové lístky, petržlenovú vňať, 3 lyžice oleja, soľ, mleté čierne korenie. Umyté a obschnuté púpavové listy potrháme na menšie kúsky a pomiešame s kolieskami cibule, pokrájanými paradajkami, nadrobno posekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou. Zalejeme zálievkou z octu, oleja, soli a korenia.
Púpavové víno
2,5 l púpavových kvetov bez zelených častí sparíme asi 1 l vriacej vody a necháme 2 – 3 dni odstáť. Precedíme a nálev doplníme 3 l prevarenej teplej vody, v ktorej sme rozpustili 1,5 kg kryštálového cukru. Pridáme šťavu z dvoch pomarančov a jedného citróna, prípadne aj chemicky neošetrenú kôru, lyžičku mletého zázvoru, hrsť hrozienok a vínne kvasinky. Nádobu zaviažeme gázou a necháme dva dni kvasiť. Potom hadičkou stiahneme do demižóna a necháme dokvasiť s kvasnou zátkou. Vykvasené víno stočíme do fl iaš a necháme 3 – 6 mesiacov dozrieť.
Autor článku: Martina Hanzelová, časopis Moderná žena