• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Ostatné
  • Biotechnológie umožňujú skladovateľnejšie rajčiny
Biotechnológie umožňujú skladovateľnejšie rajčiny Ostatné

Zdroj:bigstockphoto.com

Biotechnológie umožňujú skladovateľnejšie rajčiny

Pridanie génu kvasinky do rajčín spomaľuje starnutie a rozpad rastlinného tkaniva. Podstatne sa tak predlžuje doba, počas ktorej sú rajčiny čerstvé. V americkom časopise Plant Journal to oznámil šesťčlenný tím, ktorý viedli Avtar Handa z Purdue University vo West Lafayette a Autar Mattoo z ministerstva poľnohospodárstva v marylandskom Beltville.

"Pri rajčinách dokážeme potlačiť starnutie a predĺžiť dobu čerstvosti o približne týždeň. Tieto základné poznatky možno využiť aj pri iných plodoch," povedal Handa. V pozadí tohto účinku je polyamínová látka spermidín, ktorá sa vyskytuje v bunkách všetkých organizmov. Biologické funkcie polyamínov zatiaľ nie sú dostatočne preskúmané. Sčasti ten istý tím v minulosti zistil, že polyamíny ako spermidín a spermín zvyšujú kvalitu rajčín, čo sa týka výživnosti, ako aj spracovateľnosti. "Polyamíny ovplyvňujú najmenej niekoľko sto génov. Pozorovali sme, že spermidín hrá dôležitú úlohu pri obmedzovaní prejavov starnutia. Bude zaujímavé objaviť, aké úlohy ešte v organizme môže mať," uviedol Mattoo.

Vedci vložili do rajčín gén z kvasinky, ktorého bielkovinovým produktom je enzým spermidínová syntéza, čím v rajčinách stúpla tvorba spermidínu. Takéto plne dozreté rajčiny vydržali voči bežným o približne osem dní dlhšie, kým sa im začala šúveriť šupka. Znaky rozpadu a hniloby spojených s hubami sa u nich spomalili o približne tri dni. Tento výsledok je dôležitý všeobecne, avšak zvlášť v rozvojových krajinách, ktoré si nemôžu dovoliť klimatizované skladovacie priestory, ako v juhovýchodnej Ázii a v Afrike. Hladinu spermidínu možno zvýšiť buď genetickou úpravou, alebo ďalším šľachtením odrôd, ktoré už beztak prejavujú vysokú úroveň aktivity predmetného génu.

Zdroj: Komuniké Purdue University z 28. 6. 2010.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 30.06.2010

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania