Prirodzene sa vyskytujúca anomália výrazne zväčšuje jablká istej odrody, a tým aj ich výkupnú cenu. V časopise Journal of Experimental Botany to oznámili Anish Malladi z Georgijskej univerzity v Athens a Peter Hirst z Purdue University vo West Lafayette. Zdokumentovali, že niektoré plody niektorých jabloní odrody Gala sú oveľa väčšie ako ostatné. Ukázalo sa, že v pozadí je zdanlivý paradox – ich bunky sa nedelili viac, ale naopak menej. Tieto plody sú voči bežným jablkám odrody Gala priemerne o 38 percent hmotnejšie a majú o 15 percent väčší priemer. Označili ich ako novú odrodu Grand Gala.
"Pri jablkách sa také čosi nikdy v minulosti nezistilo. Je to čudný jav v jablčnom svete," povedal Peter Hirst. Avšak potenciálne veľmi významný. Za podobne väčšie jablká môžu pestovatelia dostať až dvojnásobnú výkupnú cenu. Hľadanie príčiny nebolo ľahké, lebo jednoduché porovnávanie odrôd nestačilo. Pri rôznych odrodách jabĺk totiž tie isté gény môžu ovládať odlišné funkcie. Objavu pomohla náhoda. "Niekto si všimol, že v sade plnom jabloní Gala boli na jednom konári väčšie jablká ako na zvyšku stromu. Z tohto konára potom štepením vypestovali stromy novej odrody. Sú to náhodné javy," doplnil Peter Hirst. Väčšie jablká zvyčajne obsahujú aj viac buniek, takže si najprv myslel, že v tomto prípade určitý gén (alebo gény) udržiavajú anomálne dlho "zapnutý" proces delenia buniek. Napokon však s kolegom odhalili celkom inú vec: jablká Gala i Grand Gala mali približne rovnaké počty buniek, avšak bunky Grand Gala boli väčšie.
Bunky jablčného tkaniva normálne skopírujú svoju DNA, zväčšia sa a rozdelia sa. Každá dcérska bunka v tom potom pokračuje. Bunky Grand Gala síce skopírujú svoju DNA, no napokon sa nerozdelia. Tento jav sa označuje ako endoreduplikácia. Bunky pri ňom iba rastú a pridávajú stále ďalšie kópie DNA. Jablká odrody Grand Gala majú rovnako veľké jadro ako jablká odrody Gala. Dodatočné tkanivo je v podobe dužiny. Podľa Petera Hirsta sú tiež chrumkavejšie a chutnejšie. Nečaká však, že sa Grand Gala stanú hitom supermarketov, hocako sú dobré na jedenie. Majú totiž mierne asymetrický tvar, pričom zákazníci majú radi vyleštené pravidelné jablká. Sám bude s kolegami pokračovať v pátraní po faktoroch, ktoré určujú veľkosť jabĺk. Avšak iných, ako je endoreduplikácia.
Zdroj: Komuniké Purdue University z 30. 6. 2010
Autor článku: TASR