Z približne 21.000 nových prípadov rakoviny, ktoré na Slovensku diagnostikujú každý rok, tvoria viac ako polovicu muži. Najčastejšie sa u nich vyskytuje rakovina pľúc, hrubého čreva a konečníka, kože, prostaty a rakovina žalúdka. U žien je najrozšírenejšia rakovina prsníka a kože, podobne ako mužov aj ich ohrozuje rakovina hrubého čreva a konečníka. Hoci rakovinu pľúc má výrazne menej žien, ich život a zdravie ohrozuje aj rakovina krčka maternice. Rizikových faktorov je podľa odborníkov viacero. Nevyvážená strava, fajčenie, vírusové infekcie, alkohol či napríklad nadmerné slnenie. Ľudia by sa mali rozumne stravovať, nefajčiť a obmedziť aj pitie koncentrovaných alkoholických nápojov. Alkohol znižuje obranyschopnosť organizmu a spolu s fajčením zvyšuje riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny, pažeráka, pečene i hltana.
Hoci vznik rakoviny nezávisí iba od stravovania, vyváženou a zdravou stravou možno toto riziko zmierniť. Prospešné sú potraviny s nižším obsahom tukov, čerstvá zelenina a ovocie či celozrnné potraviny. Dobré je uprednostniť sezónne druhy, zelenina bohatá na dusičnany (napríklad špenát) by sa nemala prihrievať. Nie je dobré konzumovať veľa mäsa a cukru, vyhýbať sa treba aj vnútornostiam. Škodlivá môže byť aj pričastá konzumácia húb. Potraviny konzervované soľou alebo údené si treba dopriať len zriedka, z jedálnička by mala takmer vymiznúť údená slanina, šunka, klobása, údené ryby i rybacie konzervy. Pozor si treba dávať aj na grilovanie. Tuk, ktorý z mäsa odkvapkáva na drevené uhlie, spôsobuje, že do mäsa prenikajú nebezpečné karcinogény. Pozor si treba dávať na plesňou napadnuté potraviny a hoci len čiastočne poškodené orechy.
Autor článku: TASR