• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Chudnutie a Pohyb
  • Vyváženou stravou možno riziko vzniku rakoviny zmierniť
Vyváženou stravou možno riziko vzniku rakoviny zmierniť Chudnutie a Pohyb

Zdroj:bigstockphoto.com

Vyváženou stravou možno riziko vzniku rakoviny zmierniť

Z približne 21.000 nových prípadov rakoviny, ktoré na Slovensku diagnostikujú každý rok, tvoria viac ako polovicu muži. Najčastejšie sa u nich vyskytuje rakovina pľúc, hrubého čreva a konečníka, kože, prostaty a rakovina žalúdka. U žien je najrozšírenejšia rakovina prsníka a kože, podobne ako mužov aj ich ohrozuje rakovina hrubého čreva a konečníka. Hoci rakovinu pľúc má výrazne menej žien, ich život a zdravie ohrozuje aj rakovina krčka maternice. Rizikových faktorov je podľa odborníkov viacero. Nevyvážená strava, fajčenie, vírusové infekcie, alkohol či napríklad nadmerné slnenie. Ľudia by sa mali rozumne stravovať, nefajčiť a obmedziť aj pitie koncentrovaných alkoholických nápojov. Alkohol znižuje obranyschopnosť organizmu a spolu s fajčením zvyšuje riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny, pažeráka, pečene i hltana.

Hoci vznik rakoviny nezávisí iba od stravovania, vyváženou a zdravou stravou možno toto riziko zmierniť. Prospešné sú potraviny s nižším obsahom tukov, čerstvá zelenina a ovocie či celozrnné potraviny. Dobré je uprednostniť sezónne druhy, zelenina bohatá na dusičnany (napríklad špenát) by sa nemala prihrievať. Nie je dobré konzumovať veľa mäsa a cukru, vyhýbať sa treba aj vnútornostiam. Škodlivá môže byť aj pričastá konzumácia húb. Potraviny konzervované soľou alebo údené si treba dopriať len zriedka, z jedálnička by mala takmer vymiznúť údená slanina, šunka, klobása, údené ryby i rybacie konzervy. Pozor si treba dávať aj na grilovanie. Tuk, ktorý z mäsa odkvapkáva na drevené uhlie, spôsobuje, že do mäsa prenikajú nebezpečné karcinogény. Pozor si treba dávať na plesňou napadnuté potraviny a hoci len čiastočne poškodené orechy.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 18.07.2010

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania