• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (972)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (371)
    • Očné ambulancie (343)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (352)
    • Psychologické ambulancie (330)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Ostatné
  • Oproti minulému roku sa našlo menej nekvalitnej zmrzliny

Oproti minulému roku sa našlo menej nekvalitnej zmrzliny

V súvislosti s kvalitou nebalenej porciovanej zmrzliny Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zatiaľ nezaznamenal zdravotné, ani iné problémy u konzumentov. Ako pre TASR priblížila Martina Merková z mediálneho referátu úradu, do 20. júla sa odobralo a preverilo 1328 vzoriek zmrzliny a mrazených dezertov. Z toho 82 vzoriek nevyhovovalo z hľadiska mikrobiologickej kontaminácie, čo predstavuje 6,18 percenta vzoriek. Prevádzkovateľom boli uložené úhrady nákladov a nariadené nápravné opatrenia - mechanická očista a dezinfekcia prevádzky. "Oproti roku 2009, kedy bolo zaznamenaných 8,1 percenta nevyhovujúcich vzoriek, možno konštatovať zlepšenie v mikrobiologickej kvalite zmrzliny," povedala Merková. Najčastejšou príčinou nevyhovenia vzoriek boli doteraz zaznamenané nadlimitné počty koagulázo-pozitívnych stafylokokov, nadlimitné počty enterobacteriacae, koliformných baktérií a ojedinele aj kvasiniek.

Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. Niektoré mikrobiologické zmeny možno odhaliť aj zmenami senzorických vlastností - teda chuti, vône. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, odporúča sa nekonzumovať ju. Kým Číňania si na zmrzline pochutnávali už pred piatimi tisíckami rokov, do Európy sa dostala až na prelome letopočtu, kedy si ju dopriali Gréci a Rimania. Odhliadnuc od toho však Európa za zmrzlinové pochúťky vďačí až moreplavcovi Marcovi Polovi, ktorý jej pôvodnú receptúru údajne ukradol na svojich potulkách Áziou. Prvým zmrzlinovým dezertom vyrobeným Číňanmi bolo roztlačené ovocie zmiešané so snehom a kúskami ľadu. Práve tento čínsky dezert môžeme považovať za predchodcu aj dnes obľúbenej ovocnej drene.

Tak ako kedysi aj dnes patrí zmrzlina k obľúbeným pochúťkam. Hoci sa dnes k nej môžeme dostať prakticky kedykoľvek a kdekoľvek, v minulosti bola zmrzlina luxusným tovarom označovaným "ľadová senzácia" alebo "mrazivá vášeň", na ktorej si pochutnávali len na kráľovských dvoroch.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 26.07.2010

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania