Šokujúci prípad krátenia prídelov jedla pomohla odhaliť brigádnička v súkromnom domove pre seniorov vo východočeských Pardubiciach. Domov celé mesiace výrazne zmenšoval porcie obedov pre svojich asi 40 klientov, a to napriek tomu, že seniori či ich príbuzní za pobyt platili až 18.000 Kč (720 eur) mesačne. V domove už niekoľko mesiacov existovala prax, keď sa pre vyše 40 seniorov objednávalo od cateringovej firmy iba 30 obedov. Tie sa pred podávaním dodatočne porciovali na menšie. O kauze dnes s odvolaním sa na nemenovanú brigádničku i dodávateľa obedov, spoločnosť MultiCatering, informoval spravodajský server iDNES.cz a priniesol aj nemenej šokujúce argumenty riaditeľa domova Zdeňka Stránskeho. Ten spočiatku popieral, že personál obedy rozdeľuje na menšie porcie, keď však zistil, že novinári majú podrobný prehľad o počte objednávaných obedov i zabehnutých praktikách v domove, zdôvodnil to prispôsobením nutričnej hodnoty jedla potrebám klientov, ktorí majú málo pohybu.
"Tie porcie sú pre bežne pracujúceho človeka. Tu sú dôchodcovia s minimom pohybu, preto im musíme upraviť nutričnú hodnotu," uviedol a dodal ďalšie argumenty: "Metabolizmus tuku je u starých ľudí iný. Pri bežných porciách by tlstli. Musím myslieť aj na personál, ktorý ich prenáša." Zdôvodnenie šéfa súkromného domova pre seniorov v Pardubiciach kategoricky odmietla nutričná terapeutka Pavla Drábková z miestnej Liečebne dlhodobo chorých. Podľa jej slov vek seniorov nie je dôvodom, prečo by nemali dostávať dospelé porcie.
Autor článku: TASR