Množstvo zdraviu prospešných antioxidantov v zemiakoch možno jednoducho a lacno zvýšiť ultrazvukom a elektrinou. Na 240. konferencii Americkej chemickej spoločnosti v Bostone (štát Massachusetts, USA) to oznámil Kazunori Hironaka z Obihirskej poľnohospodárskej a veterinárnej univerzity (Hokkaidó, Japonsko) s kolegami. "Zistili sme, že ošetrenie zemiakov ultrazvukom alebo elektrinou, trvajúce 5 až 30 minút, zvýšilo obsah antioxidantov – vrátane jednotlivých fenolov a polyfenolov ako kyselina chlorogénová – až o 50 percent. Antioxidanty v ovocí a zelenine sa považujú za veľmi dôležité živiny v rámci prevencie chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne choroby, rôzne typy rakoviny, diabetes a neurologické poruchy," povedal Kazunori Hironaka.
Predpokladá rozsiahle komerčné využitie, keďže spotrebitelia sa čoraz viac zaujímajú o takzvané funkčné potraviny, teda také, ktoré okrem základnej výživnej hodnoty a dobrej chuti ponúkajú aj doložené medicínske účinky. Patria k nim rôzne bobuľoviny, orechy, tmavá čokoláda, sója a červené víno. Podporujú celkové zlepšenie zdravia a kondície a znižujú riziko špecifických chorôb. Iba v USA ide o trh v hodnote 20 miliárd dolárov ročne. "Z minulých výskumov sme vedeli, že sucho, deformácia a iné stresové vplyvy môžu podnietiť hromadenie prospešných fenolových zlúčenín v čerstvých plodoch. No zdravotne kladným účinkom mechanického stresovania zeleniny sa zatiaľ nevenoval nik. Rozhodli sme sa preto zmapovať účinky ošetrení ultrazvukom a elektrinou na polyfenoly a ďalšie antioxidanty v zemiakoch," vysvetlil Kazunori Hironaka.
Čo sa týka ultrazvuku, členovia tímu ponorili zemiaky do vody a pôsobili na ne päť, respektíve desať minút týmito vysokofrekvenčnými vlnami. Pri elektrine najprv zemiaky na desať sekúnd ponorili do soľného roztoku a potom na ne pôsobili 10, 20 respektíve 30 minút malým elektrickým nábojom. Po obidvoch ošetreniach merali aktivitu antioxidantov a obsah fenolových zlúčenín v zemiakoch. Ultrazvuk aj elektrina ho zvýšili. Napríklad päťminútový ultrazvuk zvýšil obsah polyfenolov 1,2-krát a ďalších antioxidantov 1,6-krát.
Zdroj: Komuniké American Chemical Society z 22.8.2010
Autor článku: TASR