• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Liečba ochorení
  • Medicínsky výhodnejšie zemiaky
Medicínsky výhodnejšie zemiaky Liečba ochorení

Zdroj:bigstockphoto.com

Medicínsky výhodnejšie zemiaky

Množstvo zdraviu prospešných antioxidantov v zemiakoch možno jednoducho a lacno zvýšiť ultrazvukom a elektrinou. Na 240. konferencii Americkej chemickej spoločnosti v Bostone (štát Massachusetts, USA) to oznámil Kazunori Hironaka z Obihirskej poľnohospodárskej a veterinárnej univerzity (Hokkaidó, Japonsko) s kolegami. "Zistili sme, že ošetrenie zemiakov ultrazvukom alebo elektrinou, trvajúce 5 až 30 minút, zvýšilo obsah antioxidantov – vrátane jednotlivých fenolov a polyfenolov ako kyselina chlorogénová – až o 50 percent. Antioxidanty v ovocí a zelenine sa považujú za veľmi dôležité živiny v rámci prevencie chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne choroby, rôzne typy rakoviny, diabetes a neurologické poruchy," povedal Kazunori Hironaka.

Predpokladá rozsiahle komerčné využitie, keďže spotrebitelia sa čoraz viac zaujímajú o takzvané funkčné potraviny, teda také, ktoré okrem základnej výživnej hodnoty a dobrej chuti ponúkajú aj doložené medicínske účinky. Patria k nim rôzne bobuľoviny, orechy, tmavá čokoláda, sója a červené víno. Podporujú celkové zlepšenie zdravia a kondície a znižujú riziko špecifických chorôb. Iba v USA ide o trh v hodnote 20 miliárd dolárov ročne. "Z minulých výskumov sme vedeli, že sucho, deformácia a iné stresové vplyvy môžu podnietiť hromadenie prospešných fenolových zlúčenín v čerstvých plodoch. No zdravotne kladným účinkom mechanického stresovania zeleniny sa zatiaľ nevenoval nik. Rozhodli sme sa preto zmapovať účinky ošetrení ultrazvukom a elektrinou na polyfenoly a ďalšie antioxidanty v zemiakoch," vysvetlil Kazunori Hironaka.

Čo sa týka ultrazvuku, členovia tímu ponorili zemiaky do vody a pôsobili na ne päť, respektíve desať minút týmito vysokofrekvenčnými vlnami. Pri elektrine najprv zemiaky na desať sekúnd ponorili do soľného roztoku a potom na ne pôsobili 10, 20 respektíve 30 minút malým elektrickým nábojom. Po obidvoch ošetreniach merali aktivitu antioxidantov a obsah fenolových zlúčenín v zemiakoch. Ultrazvuk aj elektrina ho zvýšili. Napríklad päťminútový ultrazvuk zvýšil obsah polyfenolov 1,2-krát a ďalších antioxidantov 1,6-krát.

Zdroj: Komuniké American Chemical Society z 22.8.2010

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 27.08.2010

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania