Pravidelne raňajkuje len 65 percent detí, 11 percent neraňajkuje vôbec

Pravidelne každé ráno raňajkuje len 65 percent slovenských detí. Veľká časť detí však neraňajkuje vôbec (10,86 percenta), alebo len vtedy, keď im na to vyjde čas (24,45 percenta). Vyplýva to z dotazníka Zdravej 5, do ktorého sa zapojilo 5444 detí. Absenciu raňajok u detí hodnotí Alžbeta Béderová z poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava negatívne. "Je to chyba, lebo takto dostávajú prvú stravu až po desiatich hodinách lačnenia," uviedla. Raňajky by pritom mali zabezpečovať aspoň 20 percent z celodennej potreby energie, stavebných a ochranných živín, ako aj tekutín.

"U detí to predstavuje asi 500 kilokalórií na kilogram hmotnosti. Ranné jedlo je však dôležité aj z hľadiska prísunu energie a živín pre mozgovú činnosť a má priamy vplyv na koncentráciu, percipáciu nových informácií a výkonnosť pamäti," vysvetlila Béderová. Ani skladba raňajok detí, ktoré sa do prieskumu zapojili, nie je v súlade s odporúčanými štandardmi. Zeleninu konzumuje na raňajky približne 30 percent detí. Väčšina detí najčastejšie jedáva müsli s mliekom (21,64 percenta) a chlieb alebo pečivo so šunkou a syrom (17,23 percenta) alebo nátierkou (12,34 percenta).

Raňajky pripravujú deťom väčšinou rodičia (68,17 percenta), 22 percent opýtaných detí si ich pripravuje samo. "Toto považujeme za riziko, pretože voľba stravy zo strany detí nemusí byť vždy veľmi vhodná," skonštatovala Béderová. Na desiatu dostáva ovocie alebo zeleninu 78 percent detí. Zvyšok buď nedesiatuje, alebo preferuje sladkosti. Prieskum sa tiež zameral na najobľúbenejšie druhy ovocia a zeleniny. Deti majú najradšej štandardné druhy, ako je paprika, paradajky, mrkva, uhorka, reďkovka, melón, jahody, jablko, banán a pomaranč. Naopak, najmenej im chutí brokolica, cibuľa, cesnak, karfiol a ananás. Každý deň jedáva ovocie a zeleninu len polovica opýtaných detí (55,75 percenta). Nájdu sa však aj také, ktoré ich konzumujú len raz do týždňa alebo ešte menej často (4,61 percenta). Pozitívne odborníčka hodnotí fakt, že väčšina detí preferuje čerstvú, tepelne nespracovanú zeleninu (84,4 percenta).

Znalosti detí o význame ovocia a zeleniny sú pritom uspokojivé. Približne tretina vie, že by ich mali jesť päťkrát denne. Rovnaký počet si myslí, že stačia tri porcie. Výsledky spomínaného prieskumu sú podľa Béderovej v zhode s ostatnými podobnými štúdiami a potvrdzujú tiež prax v Poradni zdravia pri RÚVZ Bratislava. Skúsenosti odborníkov hovoria, že najväčšími problémami sú najmä absencia plnohodnotných raňajok, nepravidelné stravovanie, nutrične nadmerná desiata, deficit kompletného obeda a presun stravy do popoludňajších hodín.

Autor článku: TASR

Dátum zverejnenia: