Prečo je veľa Francúzov štíhlych, hoci tak radi jedia? Odpoveď na túto otázku poskytla dnes zverejnená štúdia Výskumného centra pre štúdium a pozorovanie životných podmienok (CREDOC). Vyplýva z nej, že pravidelné obedy v kruhu rodiny znižujú riziko obezity. Vo francúzskom modeli stravovania naberie telo približne 90 percent kalórií počas obeda a iba desať percent mimo neho. V USA sa naopak viac ako 20 percent všetkých kalórií prijme mimo obedov - počas desiaty alebo olovrantu. Počet obéznych ľudí vo Francúzsku je asi 15 percent a v USA 27 percent. Vo Francúzsku sú obedy súčasťou spoločenského života, v USA má príjem potravy skôr charakter technického aktu, analyzuje inštitút. Jedenie v spoločnosti bráni rýchlemu jedeniu alebo záchvatom hladu. Vo Francúzsku má asi 15 percent obedov slávnostný ráz, ide prevažne o pozvania alebo návštevy reštaurácií.
Autor článku: TASR