Mlieko a mliečne výrobky sú bohatým zdrojom vápnika, ktorý je dôležitý pre zdravý rast a vývin ľudského tela. Ľudia s intoleranciou laktózy, ktorým konzumácia mliečnych výrobkov spôsobuje tráviace ťažkosti, tak môžu byť ohrození nedostatkom vápnika. Keďže nedostatok kalcia môže predstavovať rôzne zdravotné riziká, mali by ho títo ľudia prijímať z iných zdrojov.
Potravín bohatých na kalcium je mnoho. Vysoký obsah vápnika má napríklad listová zelenina, strukoviny, šampiňóny, orechy, mak, ryby alebo slnečnicové semiačka. Na vstrebávanie vápnika do organizmu je potrebný vitamín D, ktorý sa taktiež nachádza v mlieku, jeho hlavným zdrojom je však slnečné žiarenie. Vitamín D aj kalcium možno prijímať aj v tabletách. Ako však upozorňuje Rastislav Stolárik zo združenia Intolerancia laktózy, "ľudia s neznášanlivosťou mliečneho cukru musia byť pri nákupe výživových doplnkov opatrní, laktóza sa v nich totiž často používa ako sladidlo, preto treba sledovať zloženie na obale". Podľa Stolárika však stále existuje možnosť prijímať vápnik z mlieka aj pre laktózovo intolerantných. "Ak sa problémy s trávením objavia, treba si odsledovať svoj prah tolerancie mlieka a túto hranicu nikdy neprekračovať." Pripraviť sa dá aj bezlaktózové mlieko, stačia na to kvapky s enzýmom laktáza, ktorý za pár hodín laktózu v bežnom mlieku rozloží. Ďalšou možnosťou je prijať enzým laktáza v tabletke, ktorá sa postará o rozloženie laktózy v mlieku.
Dostatočné dávky vápnika je nutné prijímať každý deň počas celého života. Kým dojčatám stačí denne prijať asi 600 mg vápnika, u starších detí a počas dospievania sa odporúča až 1200 mg za deň, v dospelosti stačí denná dávka asi 1000 mg. V staršom veku nad 50 rokov treba dávku zvýšiť až na 1500 mg. V ľudskom organizme hrá vápnik veľmi dôležitú úlohu. Táto látka zodpovedá nielen za výstavbu kostí a chrupu, ale aj za správne fungovanie svalov, nervov, imunitného systému, taktiež je potrebná pre zabezpečenie hormonálnej rovnováhy a zrážanlivosti krvi. Nedostatok vápnika sa prejavuje mäknutím kostí a väčšou náchylnosťou na zlomeniny, nesprávnym vývojom chrupu, poruchami rastu a časom môže prerásť až do osteoporózy.
Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť laktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom.
Autor článku: TASR