Nový test na zisťovanie baktérií Salmonella v hydinovom mäse a vo vajciach je podstatne rýchlejší a presnejší ako boli doterajšie. V časopise Journal of Food Science to oznámili Luxin Wangová a Azlin Mustaphaová z Missourijskej univerzity v Columbii. "Spracovateľom a spotrebiteľom prospeje rýchlosť a citlivosť výsledkov nového test. Klesne riziko, že firmy budú dodávať kontaminované výrobky, takže salmonelou infikované tovary sa nedostanú k spotrebiteľom," povedala Azlin Mustaphaová. Salmonela patrí k najčastejším príčinám otravy potravín v USA a ostatných rozvinutých krajinách. Spôsobuje hnačky, vracanie, horúčku a brušné kŕče. Vo vážnych prípadoch aj úmrtie. Hydinu treba nepretržite kontrolovať, lebo salmonely sa udržiavajú v jej slezine a reprodukčnom trakte. Z nakazených vtákov sa prenášajú na ich vajcia. Aktuálne najpoužívanejšie testy však trvajú až päť dní. Nový test využíva tzv. polymerázovú reťazovú reakciu (polymerase chain reaction, PCR) a potrebný čas skrátil v ideálnom prípade na 12 hodín. PCR v testoch salmonely nie je nič nové, no dosiaľ neraz produkovala klamné výsledky, lebo nerozlišovala živé baktérie od mŕtvych. Ochorenie vyvolávajú iba živé.
Azlin Mustaphaová obmenila PCR pridaním špecifického farbiva do vzorky. Mŕtve bunky salmonel ho pohlcujú, takže test na báze PCR následne tieto mŕtve salmonely ignoruje. Tým sa plne využíva všeobecná rýchlosť, selektívnosť a citlivosť PCR. Rýchlejší test ponúka presné výsledky ešte pred expedovaním hydinových výrobkov, čo firmám ušetrí vysoké náklady na prípadné nútené sťahovanie z obchodov. A samozrejme, čo je hlavné, významne zvyšuje spotrebiteľskú bezpečnosť. Hoci nový test predpokladá počiatočnú investíciu do aparatúry na PCR a školenia obsluhy, vyžaduje menej času a práce ako bežné testy, takže je napokon úspornejší.
Zdroj: Komuniké University of Missouri – Columbia z 22. 11. 2010.
Autor článku: TASR