• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (972)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (371)
    • Očné ambulancie (343)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (352)
    • Psychologické ambulancie (330)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Ostatné
  • Ochratonín A - zdravotné riziká
Ochratonín A - zdravotné riziká Ostatné

Zdroj:bigstockphoto.com

Ochratonín A - zdravotné riziká

Ochratoxín A (OTA) patrí medzi významné mykotoxíny. Bol objavený a chemicky charakterizovaný pri testovaní toxinogenity kmeňov vláknitých mikroskopických húb Aspergillus ochraceus v Juhoafrickej republike v roku 1965.

Okrem ochratoxínu A sa vyskytuje aj ochratoxín B,C, a D. Najdominantnejším z nich je OTA. Na produkcii OTA sa podieľajú predovšetkým dva rody plesní. V tropických a subtropických oblastiach je OTA v potravinách produkovaný predovšetkým vláknitými mikroskopickými hubami rodu Aspergillus. Teplota potrebná pre produkciu OTA u Aspergillus ochraceus bola stanovená na 28 oC a teplotné rozmedzie predstavujú 15 – 37 oC. V chladnejších oblastiach je OTA produkovaný vláknitými mikroskopickými hubami rodu Penicillium.

Kmene Penicillium verrucosum sú schopné produkovať OTA už v teplotnom rozmedzí 4 – 30 oC. Ďalším producentom OTA je Aspergillus niger, ktorý bol prvýkrát identifi kovaný v roku 1994. Tento objav bol značne prekvapujúci, nakoľko do tej doby bol považovaný Aspergillus niger z hľadiska produkcie mykotoxínov za bezpečný a bol používaný v biotechnológií pri produkcii enzýmov a organických kyselín ako napr. kyseliny citrónovej.

Ochratoxín je relatívne stabilný toxín, je len čiastočne degradovaný počas normálnych procesov varenia, pečenia a fermentácie.

Ohrozené obličky i pečeň

Polčas vylučovania OTA u človeka predstavuje asi 35 dní. Po orálnom požití v potravinách je pomaly absorbovaný v hornej časti tenkého čreva. OTA sa správa ako kumulatívny jed s rýchlou absorpciou a s pomalým vylučovaním. V organizme je prenášaný krvnou cestou. Hlavnými miestami zadržiavania sú obličky a pečeň. Rozsah poškodenia obličiek závisí od dávky, dĺžky expozície a akumulácie. IARC FAO/WHO klasifi kuje OTA ako možný karcinogén pre človeka.

V priebehu 50. rokov bolo  v niektorých oblastiach Bulharska, Juhoslávie a Rumunska dokázané fatálne ochorenie obličiek u človeka, ktoré bolo pomenované ako „Balkánska endemická nefropatia“. V týchto oblastiach bola zistená vyššia kontaminácia potravín OTA v porovnaní s nepostihnutými oblasťami. Pri tomto ochorení dochádza k obojstrannej nezápalovej nefropatii, pri ktorej sú obličky extrémne zmenené.

Zaznamenaná je aj vysoká incidencia nádorov močového systému. Nález OTA vo vzorkách krvného séra ľudí žijúcich v týchto postihnutých oblastiach a nález OTA v potravinách podporuje názor, že OTA môže byť etiologickým faktorom tohto ochorenia a môže sa podieľať na vzniku nádorového ochorenia. Niektorí autori vo svojej práci potvrdili jeho možný výskyt v materskom mlieku. Vylučovanie prežúvavcami do mlieka je obmedzené vďaka degradácii OTA bachorovou mikroflórou.

Výskyt OTA v potravinách

OTA sa vyskytuje v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Hlavným zdrojom v potravinovom reťazci sú cereálie, cereálne produkty, bravčové mäso, krv a vnútornosti (pečeň, obličky, výrobky z krvi). OTA sa nachádza v káve, kakau a výrobkoch z nich, v pive, strukovinách, korení, zelenom  čaji, sušenom ovocí (figy, hrozienka), grapefruitovej a hroznovej šťave a vo víne. Kontaminácia mäsa, mlieka a vajec OTA je považovaná za zanedbateľnú. Reálnu expozíciu človeka ochratoxínom A z potravín je možné dokázať jeho stanovením v krvnom sére aj niekoľko týždňov po požití kontaminovanej potraviny.

Opatrenia

  • venovať zvýšenú pozornosť výberu surovín a vstupnej kontrole z hľadiska obsahu mykotoxínov
  • neustále sledovať významné zdroje OTA v potravinovom reťazci predovšetkým obiloviny (jačmeň, pšenica, žito, ovos, pohánka a iné), produkty z obilovín (vrátane sladu), korenie (napr.: paprika, klinček a pod.), kávu, kakao a výrobky z nich, hrozienka, figy, pivo, víno, hroznový mušt
  • okrem potravín, krmív a surovín rastlinného pôvodu je potrebné sledovať aj obsah OTA v potravinách živočíšneho pôvodu, predovšetkým v obličkách a v krvných sérach ošípaných

Autor článku: MVDr. Anna Laciaková, PhD., časopis Bedeker zdravia


Dátum zverejnenia: 14.12.2010

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania