Naši starí rodičia dobre poznali a oceňovali liečenie osvedčenými domácimi prípravkami, celá rodina využívala napríklad liečivé rastliny, ale žiaľ - rokmi sa na tieto poznatky trochu pozabudlo a mnohé staré domácke liečivá nahradili moderné výrobky farmaceutického priemyslu. V poslednom čase sa však lekári i pacienti znovu začínajú vracať k jemným liečebným metódam, ktoré sa opierajú do istej miery aj o stáročné a tisícročné poznatky nadobudnuté skúsenosťou. Ich výber nájdete v novinke „Liečba domácimi prostriedkami“.
Kniha ponúka prehľadne v niekoľkých kapitolách liečbu overenú celými generáciami: najdôležitejšie domáce prostriedky, ktorými sa dajú úspešne liečiť mierne zdravotné ťažkosti. Poradí jednoduchú aplikáciu, napríklad rýchla a lacná domáca príprava čajov, liečivých potravín, prostriedkov z bahna a hliny či aplikáciu uvoľnovacích cvičení.
V príručke nájdete asi 60 často sa vyskytujúcich zdravotných problémov rozdelených podľa oblastí tela: hlava a krk, hruď a pľúca, srdce a cievy, žalúdok a črevá, močové cesty a pohlavné orgány, koža a nechty ap. Doktorka Heike Kovácsová je lekárka a pracuje ako žurnalistka pre printové médiá a televíziu. Vydala už mnohé príručky, pôsobí ako moderátorka na vedeckých konferenciách a vystupuje pravidelne v bavorskej televízii ako odborníčka na otázky zdravia a rodiny.
V jej knihe nájdete konkrétne rady, ako postupovať pri domácej liečbe jačmeňa, presilených očiach, aftách či zápale uší. Poradí, čo robiť pri prieduškovej astme, vysokom/nízkom krvnom tlaku, vracaní alebo hnačke. Dozviete sa aj domáce prostriedky na menštruačné bolesti, rôzne ekzémy, žihľavku, reumatické ťažkosti a dnu. No a na záver nechýba kapitola Nervy a psychika – ako bojovať proti zlosti a podráždenosti, rozladenosti alebo poruchám spánku? Staré osvedčené prostriedky naozaj neraz pomohli, vyliečili a pri správnom aplikovaní nikdy neublížili. Skúste to aj vy s knihou „Liečba domácimi prostriedkami“.
Prečítajte si ukážky z knihy „Liečba domácimi prostriedkami“:
Jemné a prirodzené liečebné prostriedky
Naši starí rodičia dobre poznali a oceňovali liečenie osvedčenými domácimi prípravkami, celá rodina využívala napríklad liečivé rastliny, ktoré odporúčala abatiša a liečiteľka Hildegarda z Bingenu, alebo postupy farára Sebastiana Kneippa. Žiaľ, rokmi sa na tieto poznatky trochu pozabudlo a mnohé staré domácke liečivá nahradili moderné výrobky farmaceutického priemyslu.
V poslednom čase sa však lekári i pacienti znovu začínajú vracať k jemným liečebným metódam, ktoré sa opierajú do istej miery aj o stáročné a tisícročné poznatky nadobudnuté skúsenosťou. Samozrejme, aj s týmito prírodnými liečebnými postupmi sa musí zaobchádzať zodpovedne a opatrne. Pri nejasných diagnózach a vážnych príznakoch by ste mali využiť rady alebo liečebné postupy stanovené vaším lekárom či lekárom vašich detí.
Ani rady a domáce recepty, ktoré uvádzame v tejto príručke, by nemali nahradiť pravidelné lekárske prehliadky, vrátane preventívnych.
Pomoc pri mnohých ťažkostiach
Pri malých nevoľnostiach a pomerne bežných zdravotných ťažkostiach, ako sú nádcha, kašeľ, bolesti hrdla, hlavy alebo brucha, môžu však byť staré osvedčené prostriedky a prípravky cennou pomocou. Aj pri chronických chorobách (dúfajme, že vás i vašu rodinu nepostihnú) ponúkajú mnohé prostriedky z prírody a terapeutické postupy alternatívnej medicíny účelné doplnenie liečebnych metód oficiálnej (takzvanej školskej) medicíny.
Najlepšie bude, keď sa poradíte so svojím lekárom, ktoré prírodné liečebné prostriedky a postupy sú pre vás vhodné ako doplnkové opatrenia.
V prvej kapitole tohto praktického poradcu sa dozviete, čo sú to domáce prostriedky, a oboznámite sa s vybranými osvedčenými bylinami a ich využívaním. V druhej kapitole dostanete širšie informácie o tom, ako si rastlinnými, no i ďalšími prírodnými prostriedkami môžete svojpomocne liečiť miernejšie zdravotné ťažkosti. Stručné, zrozumiteľné návody a podrobné údaje o receptúrach nájdete v rozsiahlejšej tretej kapitole, rozdelenej (podľa telových orgánov) na 9 častí. Tu sa dozviete to podstatné o troch základných postupoch (samoliečba, odborná pomoc, prevencia) vedúcich k znovudosiahnutiu telesnej i duševnej rovnováhy.
Špeciálne čajové prípravky
Väčšina liečivých rastlín opísaných na stranách 14 – 25 sa skvele hodí na užívanie ako čaje. Okrem toho existujú aj niektoré ďalšie čajové prípravky, ktoré veľmi prospievajú nášmu zdraviu.
Zelený čaj
Čaj sa pestuje v Číne už vyše štyritisíc rokov a najprv sa využívala skôr ako liečivo než požívatina. Roku 780 ho priniesli budhistickí mnísi z Číny do Japonska. Aj tu sa z pravidelného pitia zeleného čaju stala dôležitá tradícia.
Zelený čaj sa (na rozdiel od čierneho) nefermentuje, preto sa na jeho výrobu hodia skôr rastliny s malými jemnejšími listami. Má inú chuť a iné obsahové látky ako čierny čaj, hoci ide o tú istú ratslinu. Už niekoľko rokov sa čoraz väčšmi znovu vraciame k zelenému čaju ako k liečivej rastline, tak ako sa pôvodne kedysi používal. Vzniklo niekoľko štúdií, aby sa prišlo na to, aké zdraviu prospešné látky obsahuje. Vo veľkom japonskom výskume, ktorý prebiehal jedenásť rokov a zahrnul štyridsaťtisíc dospelých, sa zistili pozitívne účinky zeleného čaju na organizmus. Ukázalo sa, že má dobrý účinok predovšetkým na srdcovo-cievny systém, pretože v skupine mužov, ktorí denne pili okolo päť šálok zeleného čaju, klesla miera úmrtnosti na ochorenia srdcovo-cievneho systému asi okolo dvanásť percent a v skupine žien dokonca o dvadsaťtri percent. Tento účinok sa dá pripísať predovšetkým vplyvu zeleného čaju na krvný tlak. Môže pozitívne ovplyvniť mierne zvýšený tlak, a tým znížiť riziko chorôb ním podmienených, ako je srdcový infarkt a porážka. Okrem toho je schopný v dôsledku svojho jemne povzbudzujúceho účinku zvýšiť koncentráciu a výkonnosť človeka bez toho, aby vybičoval organizmus a vyvolal nervozitu. Napokon výskumy ukázali, že obsahuje fluor, ktorý spevňuje zubnú sklovinu, takže pitím zeleného čaju sa dá predchádzať zubnému kazu. Popri kofeíne, niekoľkých vitamínoch, minerálnych látkach je v ňom aj veľké množstvo látky nazývanej katechín. Najmä nej sa pripisujú účinky blahodarne ovplyvňujúce zdravie.
Kombuchový čaj
Huba kombucha pochádza z Ázie a čaj z nej si tam už stovky rokov veľmi cenia ako ozdravujúci nápoj. Aj v Rusku je kombuchový čaj veľmi obľúbený.
Pripravuje sa fermentáciou sladeného čaju, napríklad zeleného, s kombuchou (nazývanou aj čajová huba). Nápoj má ružovú až hnedú farbu, je trochu šumivý a pije sa studený. Obsahuje kvasnice a baktérie. Pri skvasení zmenia kvasinky obsiahnutý cukor najprv na oxid uhličitý a etanol. Táto alkoholová látka sa následne premení na kyselinu glukurónovú a glukónovu. Kyselina glukurónová viaže škodlivé zvyšky látkovej premeny a vyplavuje ich cez močové cesty von z tela. Pri fermentácii vznikajú však aj iné látky, ktoré majú význam pre zdravie, ako kyselina octová, kyselina mliečna, enzýmy, vitamín C, ako aj rozličné stopové prvky, ako zinok a mangán.
V ľudovom liečiteľstve Ázie a Ruska sa kombucha v prvom rade používala na detoxikáciu, prečistenie a odvodnenie organizmu a tiež ako podporná liečba pri reume a dne. Aj podľa dnešných vedeckých výskumov pôsobí kombuchový nápoj pozitívne na látkovú premenu a imunitný systém. Navyše, posilňuje črevnú flóru a takto prispieva k úprave tráviacich funkcií tela.
Lapachový čaj
Vyrába sa z vnútornej kôry stromu lapacho, ktorý rastie v Južnej a strednej Amerike. Už Inkovia varili z kôry stromu čajový prípravok na liečenie chorôb. Okrem toho používali zvonka obklady z tenkých vrstiev kôry, napríklad na rany, ktoré sa zle hojili.
Lapacho obsahuje veľké množstvo látok, ktoré sú pre organizmus dôležité, v prvom rade minerály a stopové prvky, ako zinok, železo, jód, draslík, vápnik a selén. Tieto vitálne látky a hlavná účinná látka lapachol očividne posilňujú imunitný systém. Okrem iného podnecujú zvýšenú tvorbu buniek imunitného systému, ktoré bojujú s pôvodcami chorôb, ako sú vírusy, huby a baktérie. Vo vedeckých výskumoch sa potvrdilo, že čaj zo stromu lapacho pôsobí aj pri vonkajšom použití, a to protizápalovo a antibakteriálne. Ukazuje sa, že indiánsky domáci prostriedok sa dá napríklad s úspechom použiť na liečbu kožných chorôb ako lupienka a neurodermatitída. Zápalové podráždenie kože sa zmierni, regenerácia kože sa urýchli.
Rooibos
Rooibos (známy aj pod názvami massai, rooibush, lat. názov Aspalatus linearis) je podobný ker ako opadavá kručinka. Rastie v južnej Afrike. Pri výrobe čaju sa mladé listy a výhonky posekajú a prejdú fermentáciou – vtedy produkt dostane svoju typickú červenú farbu. Čaj rooibos je v posledných rokoch čoraz obľúbenejší, lebo má mimoriadne jemnú chuť a na rozdiel od čierneho alebo zeleného čaju neobsahuje kofeín. Okrem toho sa mu pripisujú niektoré liečivé účinky. V prvom rade sa ukazuje, že je účinný proti alergiám. Dá sa to pripísať predovšetkým veľkému obsahu flavonoidov. Tie majú takzvané imunomodulačné vlastnosti. To znamená, že stabilizujú imunitný systém a ovplyvňujú ho tak, že už nereaguje prehnane. Flavonoidy fungujú spolu so stopovými prvkami a minerálmi (železo, mangán a draslík) ako ochrana buniek, pretože vychytávajú voľné radikály, teda agresívne molekuly poškodzujúce bunky. Látky obsiahnuté v čaji sú akýmisi protihráčmi voľných radikálov a chránia bunky pred starnutím a poškodením.
Ocot a olej
Liečivý účinok octových esencií aj špeciálnych vysokohodnotných olejov je dávno známy. Ocot ako liečivý prostriedok používali už Babylončania. Pred vyše 1 000 rokmi pred n. l. ľudia vykvasili datľové víno na ocot a používali ho proti bolestiam hlavy a uší. A napríklad olivovník patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny Stredomoria. Už Asýrčania využívali cenný olivový olej. Aj Egypťania ho používali na ošetrovanie pokožky a ako liečivý prostriedok. V nasledujúcich heslách získate prehľad, ako sa ocot a olej dajú účinne použiť ako domáce liečivé prostredky.
Jablčný ocot
Najdôležitejšou obsahovou látkou je kyselina octová, ktorá dodáva jablčnému octu typickú kyslú chuť. Čerstvý neprefiltrovaný jablčný ocot obsahuje popri veľkom počte stopových prvkov prírodný draslík, vápnik aj kyselinu citrónovú, a to vo vysokej koncentrácii. Tejto palete účinných látok sa priprisujú predovšetkým pozitívne účinky na tráviaci systém. Kyselina v jablčnom octe povzbudzuje trávenie a vylučovanie tráviacich štiav, čo má vplyv napríklad na zmiernenie ťažkostí, ako sú nadúvanie a pocit plnosti. Okrem toho podporuje pôsobenie veľkého počtu enzýmov pri spracovaní tukov v tele. Ukazuje sa, že zriedený jablčný ocot je pri vonkajšom použití veľmi dobrý na ošetrovanie kože. Aj zápaly kože sa dajú účinne liečiť obkladmi z jablčného octu. A navyše, ocot má na náš organizmus istý účinok, ktorý je známy už celé generácie: veľmi šetrne totiž znižuje horúčku, čo súvisí pravdepodobne s jeho vplyvom na lepšie prekrvenie organizmu.
Hlava a krk
Presilené oči
Oči sa najčastejšie presilia pri dlhej práci pred obrazovkou počítača, ale aj kancelárie s oslňujúcim umelým osvetlením či častá zmena svetelných podmienok im môžu dať poriadne zabrať.
Dôsledkom je nepríjemné pálenie a často aj suchosť očí. To zvádza postihnutého k tomu, že si ich často pretiera. Môže sa vyskytnúť i zhoršené videnie, mihotanie pred očami a bolesti hlavy.
Čo môžete urobiť
Obklady z feniklovej vody: Sparte 1-2 čajové lyžičky potlčených feniklových semien štvrť litrom vody a nechajte desať minút prikryté lúhovať. Potom ich sceďte. Do vychladnutého odvaru namočte gázu a priložte ju na zatvorené viečko. Môžete to niekoľko ráz zopakovať.
Chladivé obklady: Ak si chcete rýchlo pomôcť, dobré sú aj studené vodové obklady. Dajte uteráčik na umývanie na chvíľu pod tečúcu studenú vodu a priložte si ho na boľavé oči. Nenechajte ho pôsobiť dlhšie ako päť minút. Obklad môžete priložiť i viac ráz.
Masáž očí: Je jasné, že musíte pri nej postupovať opatrne. Poklepkávajte jemne končekmi ukazováka a prostredníka okolo očí. Nepoklepkávajte si po očných guliach! Môžete to robiť všade, aj na pracovisku, a nezaberie to veľa času.
Na upokojenie očí: Najprv si oči upokojte tým, že si ich prikryjete dlaňami, aby sa do nich nedostalo svetlo. Pri takomto zatemnení si môžu oddýchnuť. Potom na okamih otvorte a zatvorte viečka. Znovu vytvorte rukami akúsi tmavú jaskynku a nechajte oči odpočinúť.
Kedy treba ísť k lekárovi
Keď vás oči často pália a máte pocit, že sa vám zrak ustavične zhoršuje, mali by ste sa poradiť s očným lekárom.
Ako problému predísť:
-
Vyhýbajte sa podľa možnosti dlhej práci pri počítači. Robte častejšie prestávky a dbajte na to, aby ste mali správny odstup od obrazovky (optimálna vzdialenosť odporúčaná odborníkmi je 50 až 60 centimetrov).
-
Dobre vetrajte dusné miestnosti.
-
Vyhýbajte sa oslňujúcemu svetlu (napríklad pri lyžovaní) a pri silnom slnečnom žiarení si chráňte oči slnečnými okuliarmi.
-
Posilnite si zrak stravou bohatou na vitamín A (napríklad jedením mrkvy).
Zápal spojoviek
Zápal spojoviek vyvolávajú väčšinou choroboplodné zárodky, spravidla vírusy (niekedy aj baktérie), a dráždivé látky, napríklad chlórovaná voda v bazénoch. Často sa vyskytuje ako sprievodná alergická reakcia, napríklad pri alergii na prach a peľ. Oči sú typicky sčervenené, pália a slzia, okrem toho okraje viečok bývajú neraz zlepené. Pri alergickom zápale spojiviek sa môžu vyskytovať navyše bolesti hrdla a alergická vodová nádcha.
Čo môžete urobiť
Očiankový obklad: Zalejte 2 čajové lyžičky očianky lekárskej (liečivá rastlina) štvrť litroml vriacej vody a nechajte dve minúty lúhovať. Potom do vychladnutého výluhu namočte gázu a priložte si ju na desať minút na postihnuté oko (alebo na obe oči).
Šalviový obklad: Sparte 1 polievkovú lyžicu šalvie štvrť litrom vriacej vody. Nechajte desať minút lúhovať, potom sceďte. Do vychladnutého čaju namočte tampóny a priložte na desať minút na oči.
Tip: Ak máte citlivé oči, vždy by ste mali mať pri plávaní v bazéne kvalitné, dobre priliehajúce plavecké okuliare.
Očná sprcha: Robte ju so zatvorenými očami s krátkou sprchovou hadicou a jemným prúdom vody. Začnite na vonkajšom okraji spánku pri pravom oku. Urobte dva-tri kruhy okolo oka, potom prejdite na druhé oko. Tento postup niekoľko ráz zopakujte.
Kedy treba ísť k lekárovi
Ak zápal ani po troch dňoch neprejde, mali by ste ísť bezpodmienečne k lekárovi. Môže vám predpísať špeciálne očné kvapky, ktoré pôsobia protizápalovo a tlmia bolesť. Ak máte bakteriálnu infekciu, dá vám kvapky obsahujúce antibiotikum.
Ako problému predísť:
-
Vyhýbajte sa podľa možnosti dráždivým látkam, prašnému, suchému vzduchu a chlórovanej vode.
-
Chráňte si oči pred ultrafialovým žiarením a oslňujúcimi svetelnými zdrojmi.
Jačmeň
Ide o malé zapálené vriedky na okraji viečka, zväčša spôsobené baktériami. Takmer vždy sa vytvárajú v oblasti viečka a zhnisajú. Viečko je sčervenené a napuchnuté. Oko slzí a páli, postihnutý má niekedy pocit, že mu v ňom čosi zavadzia.
Čo môžete urobiť
Feniklový čaj: Uvarte feniklový čaj z 1-2 čajových lyžíc rozdrvených feniklových semien, ktoré zalejete štvrť litrom vriacej vody. Prikrytý čaj lúhujte desať minút, potom ho sceďte a nechajte trochu vychladnúť. Do výluhu namočte uterák a na pätnásť až dvadsať minút si ho priložte na oči.
Tvarohový obklad: Tvaroh pôsobí chladivo a zmierňuje ťažkosti. Zmiešajte 2 polievkové lyžice tvarohu s trochou mlieka a všetko naneste na gázový obklad. Priložte si ho na desať minút na zatvorené oko. Procedúru zopakujte 3-4 razy denne.
Kedy treba ísť k lekárovi
Lekárske vyšetrenie je potrebné pri silnej tlakovej bolesti, tvorbe hnisu, zhoršenom zraku a opakujúcich sa jačmeňoch.
Ako problému predísť:
-
Vyhnite sa, ak sa dá, dráždivým látkam v prostredí, napríklad výfukovým plynom alebo parám, ktoré vznikajú pri lakovníckych a maliarskych prácach.
-
Vyhýbajte sa cigaretovému dymu.
-
Jedzte pravidelne stravu bohatú na vitamíny, aby ste si posilnili obranyschopnosť organizmu.
Bolesti hrdla
Takmer vždy sú prvým znakom chrípkovej infekcie. Príčinou je zápal sliznice hrdla, ktorý vyvolávajú vírusy nachladnutia. Pôvodcovia choroby sa prenášajú z človeka na človeka v drobných kvapôčkach slín pri kašlaní, hovorení alebo kýchaní.
Sliznica hrdla sčervenie, postihnutý cíti škriabanie a pálenie v hrdle. Okrem toho často sa vyskytujú ťažkosti s prehltávaním a hlas znie chripľavo.
Čo môžete urobiť
Tvarohový obklad: Potrite vlhký ľanový uterák na prst hrubo tvarohom z chladničky. Priložte ho na hrdlo a oviňte si krk vlnenou šatkou alebo uterákom. Nechajte pôsobiť hodinu, ideálne by bolo cez noc.
Šalviový alebo rumančekový čaj: Oba nápoje jemne zmierňujú zápalové podráždenie a bolesti hrdla. Sparte 2 čajové lyžičky šalviových listov alebo rumančekových kvetov štvrť litrom vody. Nechajte lúhovať osem až desať minút, potom sceďte. Kým bolesti pretrvávajú, pite denne 3-4 šálky.
Horúca citrónova šťava: Zmiešajte šťavu z celého citróna so štvrť litrom horúcej vody a oslaďte podľa potreby trochou medu. Nápoj pite čo najteplejší a malými dúškami.
Obklad z hliny: Vymiešajte 2-3 polievkové lyžice hliny (z bioobchodu) s trochou vody na kašu a rozotrite ju na bavlnený uterák. Priložte ho na krk a oviňte šálom. Po niekoľkých hodinách, keď obklad vyschne, zložte si ho z krku.
Slaná voda na kloktanie: Rozpusťte 1 zarovnanú čajovú lyžičku kuchynskej soli v pohári s teplou vodou. Kloktajte ráno a večer, podľa potreby aj v priebehu dňa, ale slanú vodu neprehĺtajte.
Kedy treba ísť k lekárovi
Bolesti hrdla sú prípad pre lekára vtedy, ak trvajú dlhšie ako dva dni, sprevádza ich vysoká teplota a na mandliach sa vytvárajú hnisavé ložiská.
Aj pri sťaženom prehĺtaní či pri dýchacích ťažkostiach a pocite cudzieho telesa v hrdle („knedľa v hrdle“) je rozumné poradiť sa s lekárom. Pri takýchto príznakoch totiž vzniká podozrenie na hnisavý zápal mandlí, ktorý si vyžaduje antibiotickú liečbu.
Ako problému predísť:
-
Posilňujte si obranyschopnosť pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu a zdravou stravou s množstvom vitamínov a minerálnych látok.
-
Zistite, aká je vlhkosť vzduchu vo vašich bytových a pracovných priestoroch. Mala by byť nad 50 percent, inak sliznice vysychajú a nevedia sa brániť proti infekciám. Vlhkosť zvýšite, ak umiestnite do miestnosti zvlhčovač vzduchu, izbovú fontánku alebo zavesíte na radiátor odparovač.
-
Prestaňte fajčiť. Nikotín znižuje prekrvenie a obrannyschopnosť slizníc, ktoré sa stávajú náchylnými na infekcie.
-
Dýchajte vždy nosom. V nose sa vdychovaný vzduch ohreje a cudzie látky aj choroboplodné zárodky sa zadržia prv, ako by sa dostali do hrdla.
Viac o knihe "Liečba domácimi prostriedkami"
Autor článku: Vydavateľstvo Ikar