• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Chudnutie a Pohyb
  • K hodovaniu na zabíjačke treba pristupovať so striedmosťou

K hodovaniu na zabíjačke treba pristupovať so striedmosťou

Zabíjačkové pochúťky nemusia predstavovať záťaž pre organizmus, pokiaľ sa k nim pristupuje striedmo. Pokiaľ však niekto hodovanie na zabíjačke či po nej preženie, môže sa to skončiť aj zdravotnými problémami. Ako pre TASR upozornil gastroenterológ profesor Štefan Hrušovský, v prípade konzumácie zabíjačkových jedál spolu s nadmerným požívaním alkoholu môže vzniknúť napríklad akútna pankreatitída. Takéto ťažké a mastné jedlá sa tiež môžu podpísať pod žlčníkovú koliku.

Hrušovský vysvetlil, že pokiaľ je človek zdravý a nemá špeciálnu diétu, tak sa zabíjačkového hodovania môže zúčastniť, treba však pamätať na striedmosť. "Ak človek nepotrebuje dodržiavať diétu, príležitostná konzumácia takýchto mastných ťažších jedál nie je problém. Ten môže nastať, keď sa človek preje," konštatoval s tým, že problémy môže spôsobiť aj dlhodobá konzumácia takýchto jedál. V prípade, že sa človek na zabíjačke preje, odporúča Hrušovský pohárik digestíva, ako je napríklad slivovica, alebo ešte lepšie – cesnakovú polievku. Zdôraznil, že pokiaľ má niekto DNU či pankreatitídu, tak sú výnimky z diéty neprípustné. Konzumácia zabíjačkových jedál nie je vhodná ani pre malé deti, keďže sú korenené, slané a mastné. Taktiež dlhodobá konzumácia údenín, ako je slanina či klobásky, ktoré zo zabíjačky vzídu, nie je zdraviu prospešná. Hrušovský ozrejmil, že je totiž dokázané, že takéto konanie môže viesť napríklad k vzniku rakoviny hrubého čreva, konečníka či pankreasu. Na striedmosť treba pamätať aj pri samotnom bravčovom mäse. To by sa na stôl malo dostať jedenkrát týždenne.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 10.01.2011

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania