K hodovaniu na zabíjačke treba pristupovať so striedmosťou

Zabíjačkové pochúťky nemusia predstavovať záťaž pre organizmus, pokiaľ sa k nim pristupuje striedmo. Pokiaľ však niekto hodovanie na zabíjačke či po nej preženie, môže sa to skončiť aj zdravotnými problémami. Ako pre TASR upozornil gastroenterológ profesor Štefan Hrušovský, v prípade konzumácie zabíjačkových jedál spolu s nadmerným požívaním alkoholu môže vzniknúť napríklad akútna pankreatitída. Takéto ťažké a mastné jedlá sa tiež môžu podpísať pod žlčníkovú koliku.

Hrušovský vysvetlil, že pokiaľ je človek zdravý a nemá špeciálnu diétu, tak sa zabíjačkového hodovania môže zúčastniť, treba však pamätať na striedmosť. "Ak človek nepotrebuje dodržiavať diétu, príležitostná konzumácia takýchto mastných ťažších jedál nie je problém. Ten môže nastať, keď sa človek preje," konštatoval s tým, že problémy môže spôsobiť aj dlhodobá konzumácia takýchto jedál. V prípade, že sa človek na zabíjačke preje, odporúča Hrušovský pohárik digestíva, ako je napríklad slivovica, alebo ešte lepšie – cesnakovú polievku. Zdôraznil, že pokiaľ má niekto DNU či pankreatitídu, tak sú výnimky z diéty neprípustné. Konzumácia zabíjačkových jedál nie je vhodná ani pre malé deti, keďže sú korenené, slané a mastné. Taktiež dlhodobá konzumácia údenín, ako je slanina či klobásky, ktoré zo zabíjačky vzídu, nie je zdraviu prospešná. Hrušovský ozrejmil, že je totiž dokázané, že takéto konanie môže viesť napríklad k vzniku rakoviny hrubého čreva, konečníka či pankreasu. Na striedmosť treba pamätať aj pri samotnom bravčovom mäse. To by sa na stôl malo dostať jedenkrát týždenne.

Autor článku: TASR

Dátum zverejnenia: