Resveratrol, ktorý sa nachádza v hrozne, má silné antioxidačné a iné účinky, ktoré posilňujú zdravie. Nový výskum teraz preukázal, že ich vyvíja aj stimuláciou tvorby ďalšej látky, nemenej dôležitej pre organizmus.
V časopise Journal of Biological Chemistry to oznámil Feng Liu zo Strediska medicínskych vied Texaskej univerzity v San Antoniu (USA) s kolegami. Zistili, že resveratrol zvyšuje produkciu adiponektínu. Ide o hormón vylučovaný bunkami, ktoré vyrábajú a ukladajú tuk. Obidve tieto látky výrazne zmierňujú nepriaznivé prejavy obezity, diabetu čiže odolnosti voči inzulínu a starnutiu.
Tento účinok resveratrolu na adiponektín vedci odvodili z pokusov jednak s bunkovými líniami, jednak so zvieracími modelmi. "Výsledky tohto výskumu by mali zaujímať všetkých, ktorí trpia nadváhou, diabetom a starnú. Predmetné poznatky totiž podľa všetkého poskytnú dôležité informácie aj pre vývoj nových liekov, týkajúcich sa uvedeného," povedal Feng Liu. V roku 2009 sčasti texaskí vedci objavili, že bakteriálny produkt rapamycín predĺžil život myšiam. Deje sa to tak, že rapamycín tlmí aktivitu enzýmu mTOR (skratka z angl. výrazu mammalian target of rapamycin, cicavčí cieľ rapamycínu). Táto látka plní v organizme pestrú paletu dôležitých funkcií, osobitne v látkovej výmene a energetike. Biochemická dráha mTOR je nesprávne regulovaná pri rade vážnych ľudských chorôb, vrátane niektorých druhov rakoviny. V roku 2010 Feng Liu s kolegami doložil, že podobne ako rapamycín potláča aktivitu mTOR aj resveratrol.
Zdroj: Komuniké UT Health Science Center San Antonio zo 6.1.2011
Autor článku: TASR