Na Slovensku prebehla už druhá séria testov bravčového mäsa na dioxín. Rovnako ako prvé testy začiatkom roka, ani tieto nedokázali prítomnosť dioxínu v potravinách. TASR o tom dnes informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
"Analýzy všetky vzorky vyhodnotili ako negatívne, naďalej však platí sprísnená kontrola dovozu mäsa a mäsových výrobkov z Nemecka," konštatuje Juraj Kadáš z mediálneho oddelenia agrorezortu. Dovozcovia sú tak naďalej povinní nahlásiť dovoz potravín z územia, ktoré v Nemecku patrí medzi rizikové. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy následne pri dovoze vo zvýšenej miere kontrolujú dokumenty o pôvode a v niektorých prípadoch sa uskutočňuje aj odber vzoriek.
Slovensko už potraviny raz testovalo, a to začiatkom tohto roka. Skutočnosť, že výsledky laboratórnych testov na dioxín v živočíšnych potravinách (najmä vo vajciach, hydinovom a bravčovom mäse) pochádzajúcich z Nemecka a odobraných v SR sú negatívne, oznámil vtedy šéf MPRV SR Zsolt Simon (Most-Híd) 12. januára 2011. Simon 10. januára 2011 informoval, že na Slovensko sa z Nemecka v decembri 2010 doviezlo celkove približne 1,09 milióna vajec a všetky boli predané v maloobchodnej sieti. Počas prvého týždňa tohto roka sa importovalo z Nemecka na Slovensko 356.000 kusov vajec, ktoré skončili v triediarni vajec v Ružomberku. MPRV SR v reakcii na správy o výskyte nebezpečnej látky dioxín v potravinách pochádzajúcich z Nemecka nariadilo 7. januára 2011 Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR celoplošnú kontrolu v obchodoch a veľkoobchodných skladoch. Zároveň pozastavilo predaj rizikových produktov.
Autor článku: TASR