Kvalitné bielkoviny podporujú chudnutie, zo všetkých živín majú totiž najväčšiu sýtiacu schopnosť. "Zasýtia vás teda lepšie ako tuky a sacharidy. A to aj napriek tomu, že gram bielkovín obsahuje omnoho menej energie (17 kJ) než gram tuku (38 kJ)," vysvetľuje Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment.
Ďalšou výhodou bielkovín je to, že na ich trávenie spotrebováva organizmus viac energie ako na trávenie tukov a sacharidov. Z pohľadu chudnutia je preto zvýšený príjem bielkovín počas redukcie váhy dôležitý. "Popri kvalitných bielkovinách navodzuje pocit sýtosti aj príjem veľkoobjemovej stravy s nízkou energetickou hustotou a nízkym glykemickým indexom, čím myslím najmä čerstvú zeleninu," podotkla odborníčka s tým, že dbať treba aj na dostatok vlákniny a pravidelnosť v stravovaní. Podľa Skybovej je dôležité, aby sa bielkoviny prijímali pravidelne. "Skladajú sa z aminokyselín. Telo si vytvára zásobu aminokyselín len na jeden deň, a to v pečeni. Prebytočné aminokyseliny je nútené odbúrať," vysvetlila Skybová. Nedostatočný či nadbytočný príjem bielkovín je teda pre telo istou záťažou.
V organizme proteíny plnia mnohé dôležité funkcie v bunkách i mimo nich. Predovšetkým ide o stavebnú, ochrannú a transportnú funkciu. "Telo ich využíva aj ako zdroj energie", dodala výživová špecialistka. V diétnom režime, pri ktorom sa má dodržiavať denný príjem zhruba 5000 kJ až 6000 kJ, by mali bielkoviny tvoriť 20 – 25 percent z celkového príjmu živín, z toho 20 percent môže byť rastlinného pôvodu. Tomu zodpovedá množstvo 1,0 – 1,2 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Napríklad žena s váhou 70 kg by teda mala pri redukčnej diéte denne prijať 70 až 84 gramov bielkovín.
"Najkvalitnejšou bielkovinou je vaječný bielok. Má najvyššie takzvané aminokyselinové skóre, ktorým sa vyjadruje výživová hodnota bielkovín. Ďalšími plnohodnotnými bielkovinami sú bielkoviny mlieka a mäsa," upozornila Skybová. Aj preto je dôležitá pestrosť stravy. Vďaka nej deficit tej ktorej aminokyseliny nehrozí.
"Dodržiavaním predpísaného množstva bielkovín môžete predísť zdravotným ťažkostiam. Pri ich nadbytku si totiž môžete ublížiť," skonštatovala odborníčka. Organizmus nie je schopný väčšie množstvo jednorázovo spracovať a využiť. Preťažuje sa tráviaci trakt a vzniká hnilobná dyspepsia (nedostatočné trávenie) a plynatosť. Záťaž pociťuje pečeň aj obličky, ktoré musia vylúčiť väčšie množstvo odpadových látok. V neposlednom rade ohrozuje nadmerný príjem bielkovín kardiovaskulárny systém.
Autor článku: TASR