Myslíte si, že makrobiotická strava je kvalitná, ale fádna? Myslíte si, že by mohla byť zdravá, ale na chuťové poháriky veľmi nepôsobí? Mýlite sa! Makrobiotika znamená predovšetkým kvalitu a pestrosť. Správne skombinované potraviny sú nielen chutné, ale majú aj významnú úlohu z hľadiska dlhodobého účinku na telo a dušu.
V knihe Moderná makrobiotika sa preto dozviete:
-
ako si sami naplánujete makrobiotickú stravu šitú na mieru
-
aké sú hlavné účinky makrobiotickej stravy na zdravie
-
ktoré potraviny majú miesto v makrobiotickej kuchyni
-
ako si pripravíte výživné pokrmy
-
aká jednoduchá je príprava zdravej potravy
Autor Simon G. Brown je uznávaný odborník na feng šuej a šiacu. Je autorom viacerých úspešných kníh. „O makrobiotike som sa dozvedel v r. 1982, keď sa moja sestra Melanie zamilovala do muža, ktorý už niekoľko rokov žil makrobiotickým štýlom,“ spomína S.Brown. „Melanie navštevovala kurzy v Komunitnej zdravotnej nadácii v Londýne a stala sa kvalifikovaným nadšencom makrobiotiky. Často sme sa dohadovali o filozofickom zázemí makrobiotiky, ale musel som uznať, že s takou potravou bola výbojnejšia a pokožka jej priam žiarila zdravím.“
Brown vyrastal s pocitom, že nemá práve najzdravšie srdce, pretože mu občas búšilo a cítil bolesť na hrudi. Veľa čítal, preto vedel, že sa vôbec nestravuje správne. Aj napriek jeho veku – mal vtedy niečo málo nad dvadsať – ho trápila pakostnica. Melanie ho nahovorila, aby tri mesiace dodržiaval makrobiotickú stravu. Dohodli sa, že ak sa mu stav nezlepší, môže s ňou prestať. Súhlasil a naučil sa, ako treba variť. A ako sa to skončilo?
Prečítajte si ukážku z knihy Moderná makrobiotika:
Prvé dni
Spočiatku mi jedlo pripadalo trocha fádne, ale inak dobré. Chýbalo mi pečivo, dezerty a iné sladkosti. Časom som si nové pokrmy obľúbil a predošlá strava mi už natoľko nechýbala. V prvých šiestich týždňoch sa môj zdravotný stav postupne zlepšoval. Bol som milo prekvapený úžasnou zmenou zažívania a pohybu čriev, hoci som predtým podobné problémy nemal. Zrazu som pociťoval viac energie a namiesto ťažkostí, občas sprevádzaných aj bolesťou hlavy, som sa cítil ľahšie a voľnejšie. A akoby zo mňa spadlo obrovské bremeno.
Po celé tri mesiace som nepocítil pakostnicu, aj srdce mi lepšie fungovalo. Samozrejme, s makrobiotikou som neprestal ani potom a navštevoval som kurzy, na ktorých som sa dozvedel viac o podstate makrobiotického myslenia.
Zreteľné úspechy
V tom čase sa Melanie vydala za Dennyho Waxmana, známeho učiteľa a poradcu v oblasti makrobiotiky. V r.1984 mi Denny navrhol, aby som spolu s ním prevádzkoval makrobiotické centrum vo Filadelfii. Presťahoval som sa do Ameriky a naplno sa oddal makrobiotickému štýlu života. Viedol som kurzy, pomáhal Dennymu s poradenstvom a, samozrejme, neprestával som sa makrobioticky stravovať.
Čo je makrobiotická výživa?
Skutočne zdravá makrobiotická výživa je flexibilný, bezpečný spôsob stravovania, ktorý nám pomáha nájsť tie pravé potraviny.
Potraviny pre zdravie
Potrava, ktorú konzumujeme, významne ovplyvňuje naše zdravie, preto sa makrobiotika zameriava na zložky potravín, ktoré konzumujú najzdravšie skupiny ľudí na svete. Makrobiotická strava sa vyznačuje všetkými atribútmi zdravej výživy: obsahuje veľa vlákniny a málo nasýtených tukov, je v nej mnoho minerálnych látok, vitamínov a komplexných sacharidov. Využíva zložky s nízkym glykemickým indexom, jedlá s vyváženým zastúpením sodíka, vápnika, kyselín a zásad, využívajúce rozmanité ingrediencie a spôsoby prípravy.
Výber vlastného štýlu
Makrobiotika funguje na viacerých úrovniach. Pomocou nej sa môžeme cítiť vitálnejší, bystrejší a emočne vyrovnanejší. Makrobioticky stravovať sa môžeme krátkodobo a budeme sa cítiť zdravší. Jeden taký deň v týždni nám pomôže udržať zažívací systém v dobrom stave. Trojmesačná makrobiotická strava sa zreteľne prejaví na našom zdraví. Makrobioticky sa však môžeme stravovať po celý život.
Jedlo nie je len niečo, čo nám chutí – znamená to oveľa viac. Skutočne sme to, čo jeme, pretože naša potrava, ako aj voda, ktorú pijeme a vzduch, ktorý dýchame, sa zabudovávajú do všetkých buniek nášho tela. Preto by sme naozaj mali vedieť, ako nás potrava ovplyvňuje v dlhodobom význame.
Čo je na makrobiotike mimoriadne?
Makrobiotická teória sa vyvíjala takmer celé jedno storočie, čo poskytlo dostatok príležitostí na jej preverenie a plný rozvoj potenciálu. Zo zdravého stravovania na japonskom vidieku tak vznikla výživa, ktorá sa dá aplikovať kdekoľvek na svete.
Bezpečná a zdravá
Rokmi bola makrobiotika prísne preverená všetkými novými teóriami o zdravom stravovaní a novovzniknutými výživovými poznatkami. Vždy sa však ukázalo, že ide o bezpečný a rozumný spôsob zdravej výživy a liečby. Neutíchajúca – a narastajúca – obľuba je dôkazom, že makrobiotika nie je len módnym výstrelkom.
Zmeňme si energiu
Na našu energiu vplýva všeličo – počasie, iní ľudia, náš domov, pohybová aktivita, najviac však potrava. Potrava má vlastnú živú energiu, ktorú pri konzumácii vstrebávame hlboko do tela, pričom tým priamo meníme vlastnú životnú silu zvnútra. Potrava mení nielen biologickú, ale aj energetickú úroveň nášho organizmu. Každé jedlo má potenciál zmeniť spôsob nášho cítenia, náš emocionálny stav a dokonca dlhodobý náhľad na život.
Vplyv pokrmu na životnú silu môžeme odhadnúť podľa spôsobu, akým sa daný produkt pestuje, kedy dozrieva, kde rastie, ako sa spracúva a ako sa varí. To znamená, že si môžeme jedlo „naprojektovať“ a zmeniť svoju energiu takým spôsobom, ktorý nám najviac pomôže. Keď napríklad chceme byť oddýchnutejší, mali by sme si vybrať niečo, čo dozrieva na jeseň, keď je energia životného prostredia ustálenejšia, čo má okrúhly tvar a trvale rastie. Oddychovejší pocit navodzuje aj sladká chuť, môžeme si teda vybrať napríklad tekvicu alebo kvaku. Keď takýto produkt necháme pomaly variť, pripravíme dusenú zeleninu alebo polievku, ktorá obsahuje energiu. Tá sa pomaly a rovnomerne rozprestiera a pomáha našej vlastnej energii tiecť oddychovým spôsobom. Ešte pokojnejší pocit nadobudneme, keď pridáme zeleninu, ktorá rastie dolu do zeme, napríklad mrkvu či paštrnák.
Takéto poznatky sú pri makrobiotike jedinečné a dôležité pri príprave stravy, ktorá nám úžasným spôsobom pomáha, aby sme sa cítili tak, ako potrebujeme. Je to cesta k lepšej kvalite života.
Čo je na makrobiotike mimoriadne?
12 dôvodov pre makrobiotiku:
-
Je to kompletná, pestrá výživa pozostávajúca predovšetkým z obilnín, zeleniny, rýb, strukovín, semien, ovocia a orechov.
-
Mnohí tvrdia, že makrobiotická strava im pomohla zbaviť sa choroby.
-
Je to flexibilný spôsob stravovania, ktorý sa dá praktizovať niekoľko dní alebo po celý život.
-
S makrobiotickými princípmi si môžeme vybrať a pripraviť potraviny, ktoré zmenia naše pocity.
-
Môžeme jesť čokoľvek, keď poznáme vplyv danej potravy a máme istotu, že výsledkom bude dobré zdravie.
-
Množstvo vlákniny v makrobiotickej strave pomáha udržiavať zdravý zažívací systém.
-
Keďže v makrobiotickej strave je len málo nasýtených tukov, podporuje kvalitu krvi, zlepšuje krvný obeh a pôsobí priaznivo na srdce.
-
Makrobiotické potraviny majú nízky glykemický index, preto je hladina krvného cukru rovnomernejšia, človek ľahšie schudne a stáva sa emocionálne vyrovnanejší.
-
Potraviny je vhodne vyvážené zastúpenie kyselín a zásad, ako aj sodíka a draslíka.
-
Prevaha komplexných sacharidov znamená, že jedlá poskytujú množstvo udržateľnej energie, s ktorou má človek viac sily.
-
Makrobiotická strava obsahuje všeobecne veľa bielkovín, železa, vápnika a ďalších minerálnych látok a vitamínov.
-
Makrobiotika je kompletný prístup k zdravému stravovaniu a týka sa všetkého od výberu zdravých surovín až po spôsob ich kuchynskej prípravy a konzumácie.
Živá energia
George Oshawa a neskôr aj Michio Kushi odhalili vzťah medzi tradičnou orientálnou medicínou a makrobiotickou potravou. Vychádza z predstavy, že všetko obsahuje živú energiu. Je to čosi podobné ako princípy uplatňované pri akupunktúre, tai či a jóge. Živá energia – známa ako či v Číne, ki v Japonsku a prana v Indii – prúdi naším telom a nesie so sebou emócie, spôsob nazerania na svet a elán. Táto energia alebo životodarná sila ovplyvňuje naše pocity, nálady a v neposlednom rade naše zdravie. Podobne ako ihly či bylinky sa dá využiť mohutná liečivá sila potravy, ktorá dodáva svoju vlastnú energiu a živiny do našej krvi a tým aj do každej bunky nášho tela (pozri rámček vľavo).
Jesť musíme všetci, prečo by sme teda nemohli jedávať tak, aby sme využili liečivú moc každého jedla vo svoj prospech?
Ako používať knihu Moderná makrobiotika?
Pri každom novom liečebnom režime je dôležité, aby sme hneď na začiatku pochopili, čo robíme a ako to na nás pôsobí. Iste, v prvom rade je potrebné zistiť, či to vôbec pôsobí. Dostatočným dôkazom môže byť posilnená vitalita, strata prebytočných kilogramov alebo zotavenie z nejakej choroby. Aj tak by som vám však odporučil, aby ste si to sami overili a dospeli k úspešnému výsledku, pretože vlastná skúsenosť znamená nadobudnutie istoty, že máte vlastný osud pevne vo svojich rukách. V časti 1, Princípy makrobiotiky, je uvedené, ako makrobiotika funguje, ako prispeje k tomu, že organizmus sa sám vylieči, čo je príčinou toho, že človek lepšie ovláda svoje emócie, ako sa zlepší vitalita a nadobudne zdravá hmotnosť.
Viac o knihe Moderná makrobiotika.
Autor článku: Vydavateľstvo Ikar