Zorientovať sa v zložení potravín ľuďom trpiacim na intoleranciu laktózy či inými alergiami na potraviny pomáhajú aj niektoré reštaurácie, ktoré vo svojich jedálnych lístkoch uvádzajú, aké alergény sa v jedlách nachádzajú.
"Ľudí s alergiami a intoleranciami na niektoré zložky potravín, napríklad laktózu, lepok, vajcia alebo arašidy, pribúda. Aby sa vyhli riziku a aby bolo jasné, aké alergény jednotlivé jedlá obsahujú, nariadila Európska komisia povinnosť informovať spotrebiteľa o zložení," vysvetľuje Miloš Remenár zo združenia Intolerancia laktózy. Táto povinnosť sa podľa jeho slov týka zariadení spoločného stravovania, aké nájdeme napríklad v školách alebo nemocniciach. Takéto informácie sú pre ľudí s alergiami na potraviny obzvlášť dôležité, keďže sa pre ťažkosti takýmto zložkám vyhýbajú. Neočakávané problémy môžu nastať v prípade, že sa ide napríklad na pracovný obed do neznámej reštaurácie. Čašník by mal poznať menu a aj obsah jedál, no nie vždy je to tak a mnohí nevedia, ktoré z jedál by mohli vyvolať alergickú reakciu. "V takej situácii zostáva zistiť ingrediencie od kuchára, no väčšina ľudí radšej zvolí jedlo, pri ktorom má istotu, že sa v ňom ten jeho alergén nenachádza," konštatuje Remenár.
"Mlieko v jedlách označujú na jedálnych lístkoch už aj niektoré reštaurácie. To ľudom s intoleranciou laktózy uľahčuje stravovanie v takýchto zariadeniach," hovorí Rastislav Stolárik zo združenia Intolerancia laktózy. Ak uvidia v menu takéto upozornenie, no aj tak majú na jedlo chuť, môžu laktózovo intolerantní siahnuť po výživovom doplnku s enzýmom laktáza. Intoleranciu laktózy má na svedomí nedostatok enzýmu laktáza v tenkom čreve, ktorý rozkladá laktózu (mliečny cukor) na jednoduchšie cukry. Prejavuje sa tráviacimi problémami, hnačkami alebo kŕčmi. Existuje viacero príčin vzniku intolerancie laktózy. Najčastejšie je to strata schopnosti tráviť mlieko vzniknutá vekom, práve tento typ sa objavuje u každého piateho Slováka.
Autor článku: TASR