Za označením BIO či EKO sa ukrýva označenie pre biopotraviny pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva. Mnohým ľudom nie je jasné čo sú to biopotraviny, hoci ekologické poľnohospodárstvo žne slávu a biopotraviny dobíjajú svet. Aj napriek tomu vieme v porovnaní so zahraničím o biopotravinách veľmi málo.
Ľudia si väčšinou myslia, že biopotraviny sú pre chorých alebo sú vhodné pre nejaký druh diéty. Nevedia, že sú určené na bežnú konzumáciu a rozdiel je len v tom, že biopotraviny sú vyrobené z kvalitných surovín bez použitia umelých hnojív a chemických postrekov. Pri spracovaní sa do nich nepridávajú konzervačné látky, umelé farbivá či ochucovadlá.
Biopotraviny presvedčili
O biopotravinách sa začalo hovoriť v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, keď v Spojených štátoch prepukla nedôvera k potravinám predávaným v supermarketoch. Ľudia si uvedomili, že ich potraviny sú zaťažené pesticídmi, antibiotikami, hormónmi a umelými hnojivami. Podnikaví farmári sa chopili príležitosti a začali pestovať ovocie a zeleninu bez použitia chemikálií. Biopotraviny sa ujali a dnes sú populárne v celom svete. Trh biopotravín na Slovensku je v plienkach, lebo záujem je zanedbateľný. Informácie o biopotravinách sú ojedinelé, osvetu robia maximálne výrobcovia, predajcovia a zopár časopisov. V Čechách pravidelne nakupujú biopotraviny asi tri percentá obyvateľstva. V Rakúsku si pravidelne kupuje organické potraviny až desať percent ľudí. Svetovou jednotkou v bioprodukcii je Austrália, za ňou nasleduje Argentína. V Európe vedú Švajčiarsko a Taliansko. Priemerný obyvateľ Švajčiarska vydá ročne za biopotraviny takmer sto euro, na Slovensku toľko zaplatíte za bravčový bôčik.
Rozdiel je zrejmý
Rozlíšiť ekologicky vyprodukované potraviny od konvenčných nie je veľký problém, stačí si všímať balenie. Oficiálne certifikované biopotraviny musia mať na obale takzvané eko-oko, teda logo slovenského ekopoľnohospodárstva. Nesmie chýbať nápis: Vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve. Konzumácia biopotravín je zvlášť dôležitá pre tých najzraniteľnejších. Deti sú mnohonásobne ohrozené rizikami spojenými s konzumáciou zvyškov nebezpečných pesticídov a syntetických hnojív v bežnom jedle, rodia sa s alergiami a zníženou imunitou. Ponúknime im preto bezpečné potraviny z ekologického poľnohospodárstva.
Aj budúce mamičky by mali konzumovať biopotraviny, aby poskytli čo najlepšiu výživu svojmu dieťatku ešte pred narodením a počas dojčenia. Potraviny, ktoré chcú patriť do kategórie biopotravín sa hodnotia veľmi prísne. Živočíšne produkty ako mäso, vajcia, mlieko musia pochádzať zo zvierat narodených na biofarmách, ktoré majú výbehy. Tieto zvieratá sa môžu očkovať, ale nesmú dostávať antibiotiká a hormóny. Syntetické vitamíny zvieratá dostávať môžu, hoci sa dáva prednosť prírodným zdrojom vitamínov, ako sú obilné klíčky a pivné kvasnice. Biozelenina a ovocie musia byť pestované bez umelých hnojív, pesticídov a genetických modifikácií.
Luxus?
Kto by sa nechcel stravovať zdravo? Nejedného záujemcu však odradí vyššia cena biopotravín. V priemere sú drahšie o dvadsať až štyridsať percent, ale zdravie nie je lacná záležitosť. Je lepšie konzumovať drahšie potraviny a byť zdraví ako neskôr dostať rakovinu, vysoký tlak a iné život ohrozujúce choroby spôsobené konzumovaním dnešných potravín a platiť nemalé peniaze na doktorov a lieky. Cena biopotravín zodpovedá ich prirodzenému pôvodu, kvalite a ohľadu na životné prostredie:
- ekologická produkcia vyžaduje viac ručnej práce (napr. zber škodcov, alebo pletie),
- výroba je sezónna a „v malom“ (spracúvajú sa malé množstvá výrobkov pri ich veľkej rôznorodosti),
- vzhľadom na spracovanie a skladovanie biopotravín bez použitia chemických látok sú doby ich trvanlivosti kratšie, čo vyžaduje častejšie spracovanie, balenie, rozvoz a pod.
- pri produkcii biopotravín je vyššie riziko strát
- na všetkých stupňoch výroby a spracovania sú biopotraviny kontrolované.
Do cien potravín pochádzajúcich z konvenčného poľnohospodárstva nie sú zahrnuté skryté náklady súvisiace s negatívnym dopadom na životné prostredie. Ak by spracovatelia konvenčného poľnohospodárstva boli zaťažení daňou za degradáciu životného prostredia, za znečistenie vôd a pôdy, ukázalo by sa, že normálne je kupovať biopotraviny, a že luxusom sú konvenčné potraviny.
Výhody biopotravín:
- sú vyrobené z produktov kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva,
- pri ich pestovaní sa nesmú používať umelé hnojivá, škodlivé chemické postreky či geneticky modifikované organizmy,
- hnojí sa maštaľným hnojom a kompostom,
- zvieratá nie sú týrané, dostávajú prirodzenú potravu, majú voľný výbeh; rastové hormóny a antibiotiká sú zakázané,
- pri spracovaní biosurovín sa nevyužívajú škodlivé éčka, chemické farbivá a ochucovadlá, umelé sladidlá a konzervačné látky, syntetické vitamíny,
- môžu sa pridávať len pozitívne éčka, teda látky, ktoré sa vyskytujú bežne v prírode alebo sú zhotovené z prírodných surovín, napríklad kyselina askorbová (vitamín C), oxid uhličitý, kyselina mliečna a citrónová,
- nie je povolené ani ožarovanie, ani mikrovlnný ohrev,
- syry a mliečne výrobky sa nebalia do hliníkových fólií,
- džemy, nátierky, mäso, mlieko, ovocné a zeleninové šťavy sa nebalia do plastov.
Nedostatky biopotravín:
- premenlivejšie zloženie,
- možná zvýšená kontaminácia mikroorganizmami,
- možný obsah prírodných toxických látok (alkaloidy, mykotoxíny),
- horšia technologická kvalita (napr. nižší obsah lepku),
- obmedzený sortiment,
- vyššia cena,
- menšia dostupnosť.
Autor článku: MVDr. Anna Laciaková, PhD., časopis Bedeker zdravia