• Domov
  • Zoznam
  • Ordinácie
    • Zameranie:

    • Zubné ambulancie - stomatologické (2062)
    • Všeobecný lekár - dospelí (1826)
    • Všeobecný lekár - deti a dorast (973)
    • Gynekologické ambulancie (713)
    • Interné ambulancie (418)
    • Neurologické ambulancie (385)
    • Chirurgické ambulancie (372)
    • Očné ambulancie (344)
    • Fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (351)
    • Psychologické ambulancie (329)
    • Ostatné (5000+)
  • Mapa
  • Články
  • Poradňa
  • Diskusie
  • Prihlásenie
Filter
Zobraziť výsledky () >
  • Domov
  • Články
  • Zdravie a krása
  • Nesprávnym spracovaním sa vitamíny zo zeleniny a ovocia vytrácajú

Nesprávnym spracovaním sa vitamíny zo zeleniny a ovocia vytrácajú

Najväčšie benefity pre ľudský organizmus prináša ovocie a zelenina v surovom stave. Obsahujú totiž esenciálne živiny, ktoré si organizmus nedokáže sám vytvoriť a sú nevyhnutné pre procesy látkovej premeny, obnovu a rast tkanív, ako aj imunitný systém.

Naopak, pri nesprávnom spracovaní sa dôležité živiny v ovocí a zelenine strácajú. "Už pri spracovaní zeleniny dochádza k určitej oxidácii, vyplavovaniu vitamínu," vysvetlila Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Pred zmrazením zeleniny sa podľa jej slov odporúča ju najprv blanšírovať a až potom ju uskladniť v mrazničke. Pri opätovnom použití je dobré dať zeleninu rovno do horúcej vody. "Nenechám to voľne rozmraziť, pretože voľným rozmrazovaním každý deň sa stráca ďalších 40 percent a v konečnej fáze je tam tých vitamínov veľmi málo, keď to nesprávne spracovávam," podotkla Béderová.

Na teplo sú podľa jej slov veľmi citlivé predovšetkým vitamín C, kyselina listová, ale aj vitamíny skupiny B. "Pri nesprávnej kulinárnej úprave sa strácajú," dodala. Vyprážanie a fritovanie zeleniny odborníci na zdravú výživu neodporúčajú. Chutná a stráviteľná je však zelenina pečená v rúre. K najzdravším spôsobom prípravy zeleniny patrí úprava na pare, ktorá v zelenine zachováva najviac výživných látok. Ovocie a zelenina by mala byť každodennou súčasťou jedálneho lístka. Odborníci odporúčajú denne konzumovať aspoň pol kila zeleniny a ovocia v pomere 2/3 zeleniny a 1/3 ovocia.

Autor článku: TASR


Dátum zverejnenia: 09.03.2011

Kategórie

  • Liečba ochorení
  • Zdravie a krása
  • Chudnutie a Pohyb
  • Životný štýl
  • Ostatné
  • Zvieratá
  • Relax

Recepty

  • Vegetariánske
  • Bezlepkové
  • Sladké
  • Zdravá desiata
  • Raw food
  • Ryby
  • Exotické
  • Mäsité
  • Bezlaktózové
  • Ostatné

Máme pre Vás informácie o viac ako 15.000 zdravotníckych zariadeniach.
Vyhľadajte si ordinačné hodiny ambulancií, otváracie hodiny lekární, pohotovosti, články a ďalšie dôležité informácie pre pacientov na najnavštevovanejšom zdravotníckom portáli na Slovensku (1.000.000 návštev mesačne.)

Ostatné

  • O nás
  • Reklama na zzz.sk
  • Mapa zariadení
  • Podmienky používania
  • Kontakt
  • Ochrana osobných údajov
  • + Pridať zariadenie
  • Prihlásenie

Prevádzkovateľ portálu

  • Amazing Deals, s. r. o.
  • IČO: 53817613,
    DIČ: 2121527100
  • info@zzz.sk

Amazing Deals, s. r. o. © 2005 - 2025 Všetky práva vyhradené.

  • Podmienky používania